Driver du innen bilpleie? - Da må du ha godkjenning

Publisert 01.07.2022 - Lesetid: 2 min

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra i dag må du søke om godkjenning hvis du tilbyr tjenester innen bilpleie, hjulskift eller hjullagring. Den nye godkjenningsordningen skal bidra til å forhindre useriøse arbeidsforhold, brudd på arbeidsmiljøloven og svart arbeid.

Det innføres godkjenningsordning for bilpleie fra 1. juli 2022.

Den nye godkjenningsordningen skal blant annet gjøre det enklere for kunder å velge seriøse virksomheter.  Foto: Arbeidstilsynet

– Det er utfordringer med useriøsitet i enkelte deler av bransjen og vi ønsker å gjøre det lettere for forbrukerne å velge seriøse aktører når de skal få vasket bil, skiftet dekk eller gjort mindre lakkjobber. Godkjenningsordningen innebærer at virksomheter som selger disse tjenestene, må dokumentere til Arbeidstilsynet at de jobber i tråd med arbeidsmiljøregelverket. Vi mener det vil ansvarliggjøre næringen, sier avdelingsdirektør i Arbeidstilsynet, Alf Erik Sakshaug.

Les mer om ordningen og finn lenke til søknadsskjemaetGodkjenning av bilpleie, hjulskift og hjullagring

Hvem må søke?

Virksomheter som har ansatte og som leverer tjenester innen bilpleie, hjulskift og hjullagring og som ikke er godkjent som verksted eller kontrollorgan hos Statens vegvesen (vegvesen.no) og som ikke særskilt arbeidstillatelse etter vegtrafikkloven, skal søke om godkjenning hos Arbeidstilsynet. Dersom du driver kun vaskehall eller selvvask, trenger du ikke å søke om godkjenning.

Kundene kan bruke den offentlige oversikten

Når søknad er levert, vil virksomheten bli oppført i den offentlige oversikten over godkjent bilvask, dekkskift og dekkhotell som "lovlig" mens søknaden er under behandling. Virksomheten vil da motta et midlertidig godkjenningsbevis som er gyldig så lenge søknad er til behandling. Svar på søknaden kommer i altinn.no.

Oversikten viser alle virksomheter som har godkjenning. Kunder kan dermed bruke oversikten til å velge seriøse aktører til bilvask, dekkskift og dekklagring.

Bransjen ønsket endring

I midten av februar i år fastsatte Arbeids- og inkluderingsdepartementet  en forskrift som etablerer en godkjenningsordning for bilpleie, hjulskift og hjullagring. 

Det var bransjen selv, gjennom treparts bransjeprogram for bilbransjen, som først foreslo en godkjenningsordning i et brev til departementet høsten 2019. Videre kartla Samfunnsøkonomisk Analyse (SØA) forholdene i bransjen, på oppdrag fra Arbeidstilsynet og treparts bransjeprogram. Funnene fra kartleggningen bekreftet store utfordringer med det som omtales som uetiske lønns- og arbeidsvilkår og lovbrudd, blant annet brudd på arbeidsmiljøloven og skatte- og avgiftsunndragelser.

Relaterte artikler

Bildet viser forhjulet på en bil og hånden til en person som holder ei sprayflaske mot hjulet.

MÅ GODKJENNES: Godkjente virksomheter som driver med bilpleie, hjulskift og hjullagring vil havne i et register som kundene kan benytte for å velge seriøse aktører. FOTO: Arbeidstilsynet.

Nyhet

Det blir ulovlig å selge bilpleie, hjulskift og hjullagring uten godkjenning fra Arbeidstilsynet

Fra 1. juli må alle virksomheter som tilbyr tjenester innen bilpleie, hjulskift og hjullagring, søke om godkjenning fra...

Publisert 10.03.2022
Lesetid: 2 min