Lønn

Lønn blir avtalt mellom arbeidsgiver og arbeidstaker som en del av den skriftlige arbeidsavtalen. Selv om det ikke er noen generell minstelønn i Norge, er det i enkelte bransjer innført minstelønn.

Les mer om minstelønn og sjekk satser

Hvordan skal du få lønna utbetalt?

Arbeidsgiver skal som hovedregel betale lønn til arbeidstakerens konto. Å ikke utbetale lønn er lønnstyveri og er straffbart etter straffeloven.

Les mer om utbetaling av lønn i arbeidsmiljøloven § 14-15 andre ledd

Tid for utbetaling av lønn

Tidspunktet for lønnsutbetaling skal stå i arbeidsavtalen. I Norge er det vanlig at lønna blir utbetalt én gang i måneden. 

Kvelds-, natt-, helge- og helligdagstillegg

Lønna kan også omfatte eventuelle tillegg for ubekvem arbeidstid på kveld (kveldstillegg), natt (nattillegg), søndager (søndagstillegg) og helligdagsarbeid (helligdagstillegg). Slike tillegg skal avtales mellom arbeidsgiver og arbeidstaker og skal stå i arbeidsavtalen. Det står gjerne også i interne avtaler på arbeidsplassen eller i tariffavtalen. I arbeidsavtalen skal de ulike lønnselementene oppgis hver for seg.

1. og 17. mai er høytidsdager og er likestilt med søndager.

Les mer om overtid

Lønn for 1. og 17. mai

1. og 17. mai har alle arbeidstakere som må jobbe, rett til lønn og overtidstillegg. Denne retten er nedfelt i lov om 1. og 17. mai

Du skal ha full lønn for 1. og 17. mai dersom du i utgangspunktet skulle ha vært på arbeid, og du har vært ansatt hos arbeidsgiver i minst 30 dager før 1. eller 17. mai.

Arbeider du 1. og 17. mai, har du krav på både ordinær lønn og et tillegg. Lønnstillegget for 1. og 17. mai er det samme som du har krav på for søndager. Dersom det ikke er noen avtale eller regulativ som sier noe om lønnstillegget, så skal tillegget være minimum 50 % av den vanlige lønnen din.

Du har ikke krav på lønn dersom de to høytidsdagene er på dager virksomheten normalt er stengt og du likevel ikke skulle ha vært på jobb.

Har du ferie på 1. og 17. mai, har du rett på lønn for disse dagene. Du kan kreve å forlenge ferien din dersom 1. eller 17. mai er på en feriedag.

Forskrift om lønn 1. og 17. mai

Lov om 1. og 17. mai

Prestasjonslønn og akkord

Prestasjonslønn eller akkord er lønn basert på resultat. Dette blir ofte brukt innenfor salg der selgere får en viss sum per solgte enhet. I enkelte bransjer blir det i tillegg brukt tidslønn for å skape motivasjon for å øke effektivitet og resultater.

Arbeidsmiljøloven stiller krav til at bruk av prestasjonslønn ikke skal bidra til at de ansatte blir utsatte for uheldige fysiske eller psykiske belastninger, og til at sikkerheten blir tatt hensyn til.

Lønna di kan være bundet av tariffavtale

Mange virksomheter har inngått tariffavtaler. Tariffavtaler er avtaler om lønn og andre rettigheter mellom arbeidsgiver- og arbeidstakerforeningene. Er du ansatt i en virksomhet som er bundet av en tariffavtale, vil du som ansatt også kunne være bundet av avtalen. Dersom tariffavtalen er inngått av parter utenfor virksomheten, skal arbeidsavtalen inneholde opplysninger om hvem tariffpartene er.

Du skal alltid få lønnsslipp

Ved utbetaling av lønn skal arbeidsgiver gi deg lønnsslipp som beskriver lønn, skattetrekk og eventuelt andre fratrekk. Får du ikke dette, må du ta det opp med arbeidsgiveren din.

Kan arbeidsgiver foreta trekk i lønn eller feriepenger?

Som hovedregel kan ikke arbeidsgiver foreta trekk i lønn eller feriepenger. Trekk i lønn kan kun foretas dersom det er lovfestet, følger av tariffavtale eller er avtalt skriftlig på forhånd. Spørsmålet kan være aktuelt ved for eksempel feilutbetaling av lønn eller hvis arbeidstaker har forårsaket materiell eller økonomisk skade.

For at arbeidsgiver skal kunne gjøre trekk i lønn, må tre vilkår være oppfylt:

  1. Arbeidsgivers adgang til trekk i lønn og/eller feriepenger må være avtalt skriftlig, for eksempel i arbeidsavtalen. En slik generell adgang alene er imidlertid ikke tilstrekkelig for at arbeidsgiveren kan gjennomføre lønnstrekk.
  2. Arbeidsgiver må i tillegg kunne begrunne lønnstrekk i den konkrete situasjonen (for eksempel en feilutbetaling) i en såkalt trekkavtale der arbeidstaker samtykker til lønnstrekk.
  3. Trekk i lønn skal heller ikke skade arbeidstaker økonomisk. Derfor må betalingene begrenses til det arbeidstaker har igjen etter å ha betalt nødvendige utgifter. Dette beløpet varierer fra person til person, og derfor kan det være aktuelt å fordele trekket over flere lønnsutbetalinger.

En trekkavtale er en avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker om en konkret situasjon som kan gi grunnlag for trekk, for eksempel en konkret feilutbetaling.

I en trekkavtale erkjenner arbeidstaker sitt erstatningsansvar og samtykker til trekk. Trekkavtalen skal også inneholde informasjon om hvordan beløpet skal tilbakebetales, for eksempel at trekket skal fordeles over flere lønnsutbetalinger.

Hvis arbeidstaker nekter å signere en slik avtale, må arbeidsgiver ta saken til rettssystemet.

Arbeidsgiver kan trekke uten samtykke eller domsavgjørelse hvis arbeidstaker forlater jobben i strid med regelverk og arbeidsavtale, for eksempel hvis arbeidstaker slutter i jobben uten å jobbe ut oppsigelsestiden.

Hva gjør du hvis du ikke får utbetalt lønn eller feriepenger?

Som arbeidstaker kan du oppleve at arbeidsgiver ikke utbetaler lønn eller feriepenger til avtalt tid. Årsaken kan enten være at arbeidsgiveren din ikke vil betale, eller at arbeidsgiver ikke kan betale.

Når du ikke får lønn eller feriepenger (arbeidstilsynet.no)


Konverter denne siden til PDF