a. en organisasjon som er tilpasset den virksomhet som skal drives, b. nødvendig kompetent personale, c. nødvendig utstyr og hjelpemidler, d. tilgang til utstyr som de selv ikke har, og som er nødvendig for å kunne gjennomføre kontrollen, e. beskrivelse av rutinene for den sakkyndige kontrollen.
a. god teknisk bakgrunn, b. kunnskap om gjeldende lover, forskrifter og standarder, c. kunnskap og erfaring med den kontrollen som skal utføres, d. den ferdighet som kreves for å utarbeide dokumentasjon for utført kontroll.
De som ønsker å bli sertifisert som sakkyndig virksomhet, må sende en søknad om det til et sertifiseringsorgan som er utpekt av Arbeidstilsynet.
Sakkyndig virksomhet må ha personell med nødvendig teoretisk kunnskap og praktisk erfaring med den typen innretning som skal kontrolleres. Dermed kan feil og svakheter og betydningen av dem bli avdekket og vurdert opp mot sikkerheten ved fortsatt bruk av det aktuelle arbeidsutstyret.
Sakkyndig virksomhet kan være organisert i bedriften selv, men må ha et selvstendig linjeansvar som ikke skal påvirkes av driftsøkonomiske hensyn på en måte som går utover sikkerheten.
Sakkyndig virksomhet må ha en organisasjon og kompetanse som gjør det mulig å legge et helhetssyn til grunn ved vurderingen av det aktuelle arbeidsutstyret i den bruken det er tiltenkt.
Sakkyndig virksomhet må tegne ansvarsforsikring med mindre det er en offentlig virksomhet der staten er selvassurandør.