a. opplæringen skal drives i henhold til planer for sikkerhetsopplæring, b. kravene i forskrift om utførelse av arbeid § 10-2 skal oppfylles, c. den som skal utføre sikkerhetsopplæringen, skal ha nødvendige kunnskaper og erfaring for å gjennomføre opplæringen, d. den skal ha kunnskap om gjeldende lover, forskrifter og standarder på det aktuelle området, e. den skal bare bruke arbeidsutstyr under sikkerhetsopplæringen som er i samsvar med kravene i denne forskriften, f. den skal ha kapasitet for sikkerhetsopplæringen, g. sikkerhetsopplæringen skal organiseres uavhengig av virksomhetens øvrige aktivitet, h. den skal disponere nødvendige lokaler og utstyr, i. den skal så langt det er rimelig og mulig kunne tilrettelegge opplæringen slik at personer med funksjonshemming også kan gis sikkerhetsopplæring hvis funksjonshemmingen ikke er til hinder for å utføre arbeidet, j. den skal kunne avholde egnethetsprøve og prøveperiode for borger fra annet EØS-land eller Sveits som søker Arbeidstilsynet om tillatelse etter § 9-1 og § 9-2, k. den skal avholde avsluttende prøver etter gjennomgått sikkerhetsopplæring, l. den skal ha de nødvendige forutsetninger for å kunne utstede dokumentasjon for bestått sikkerhetsopplæring, m. den skal sørge for å registrere opplærte personer i registre med nødvendig konsesjon, n. den skal ha forsikring for personskade som kan oppstå i forbindelse med sikkerhetsopplæringen.
Opplæringen forutsettes gjennomført enten
- i videregående skole,
- internt i bedriften eller
- av virksomhet som arrangerer kurs
Disse virksomhetene eller bedriftene skal være sertifisert av et sertifiseringsorgan
Til bokstav j
Bestemmelsen innebærer at opplæringsvirksomheten må kunne avholde egnethetsprøve og prøveperiode for å bli sertifisert av et sertifiseringsorgan. Som hovedregel vil opplæringsvirksomhetene som oppfyller de øvrige kravene i bestemmelsen også oppfylle kravene i bokstav j. I vurderingen av om sertifisering skal gis, er det ikke nødvendig med en vurdering av alle kravene i § 8-1, men kun en vurdering av om virksomheten har kompetanse til å gjennomføre egnethetstest og prøveperiode.
Arbeidstilsynets retningslinjer omhandler den nærmere gjennomføringen av egnethetsprøve og prøveperiode. Det kan kreves gebyr for å avholde egnethetsprøve eller prøveperiode og dette er nærmere omtalt i retningslinjene.
Til bokstav m
Bestemmelsen skal forstås slik at det stilles krav til at registerfører er uavhengig av den sertifiserte virksomheten for sikkerhetsopplæring av arbeidsutstyr. Registerfører har ansvar for å kontrollere at grunnlaget for kompetansebeviset er riktig i forhold til gjeldende krav, utgi kompetansebeviset, samt føre register over gyldige kompetansebevis. Virksomhet som fører register er underlagt Arbeidstilsynets tilsynsmyndighet, jf. arbeidsmiljøloven kapittel 18.