Skal du sende arbeidstakere til Norge?

Utsendte arbeidstakere du sender til Norge for å jobbe, har i hovedsak de samme rettighetene som norske arbeidstakere. Det samme gjelder selv om arbeidstakeren skal arbeide i en avdeling i et konsern, eller for en norsk innleievirksomhet.

Spesielle regler for utsendte sjåfører innen godstransport og persontransport

Fra 3. november 2023 gjelder spesielle regler for utsendte sjøfører innen

  • godstransport på vei med kjøretøy med tillatt totalvekt over 3,5 tonn
  • persontransport på vei, i eller utenfor rute, med kjøretøy som er beregnet for transport av mer enn 9 personer inkludert sjåfør

Sjekk de spesielle reglene som gjelder utsendte sjåfører innen gods- og passasjertransport

Hva er en utsendt arbeidstaker?

En utsendt arbeidstaker er en arbeidstaker som i et begrenset tidsrom arbeider i et annet land enn det landet arbeidsforholdet vanligvis er knyttet til.

For eksempel er arbeidstakeren utsendt dersom en virksomhet etablert i et EU-land sender arbeidstakeren for å utføre bygningsarbeid på en byggeplass i Norge i noen uker, og arbeidstakeren returnerer for å arbeide i hjemlandet etter oppholdet i Norge.

For å finne ut om arbeidstakeren regnes som utsendt eller ikke, må du gjøre en samlet vurdering av arbeidet og arbeidstakers situasjon.

Vurdering av om det foreligger utsending av arbeidstakere, forskrift om utsendte arbeidstakere § 2

Krav til deg som sender arbeidstaker til Norge

Arbeidsgivere som sender arbeidstakere til Norge for å jobbe, er ansvarlige for at arbeidsforhold og utførelse av arbeid er i tråd med flere norske lover og regler. 

Under finner du noen av kravene som stilles til deg som arbeidsgiver.

Mer informasjon om hvilke regler som gjelder når du sender arbeidstakere til Norge i forskrift om utsendte arbeidstakere § 3

Bemanningsforetak og renholdsvirksomheter må søke om godkjenning

Dersom du skal leie ut arbeidstakere i Norge, eller sende arbeidstakere til Norge for å utføre renholdstjenester, må du søke om godkjenning og registreres i Arbeidstilsynets registre.

Det er ulovlig å leie ut arbeidskraft eller selge renholdstjenester uten godkjenning.

Bemanningsforetak

Alle bemanningsforetak som driver med utleie av arbeidskraft i Norge, må være godkjent og registrert i Arbeidstilsynets register for bemanningsforetak.

Mer informasjon om godkjenning av bemanningsforetak

Renholdsvirksomheter

Alle virksomheter som tilbyr renholdstjenester, enten helt eller delvis, må være godkjent av Arbeidstilsynet.  

Er dere et utenlandsk bemanningsforetak som driver med utleie av arbeidstakere til renholdsoppdrag, må dere være godkjent som både bemanningsforetak og renholdsvirksomhet.  

Mer informasjon om godkjenning av renholdsvirksomhet

Utsendinger lengre enn 12 måneder (langvarig utsending)

En langvarig utsending er en utsending som har en varighet på mer enn 12 måneder, eller utover 18 måneder dersom arbeidsgiver forlenger utsendingsperioden.

Ved langvarig utsending gjelder nesten alle de norske reglene om lønns- og arbeidsvilkår for de utsendte arbeidstakerne. For oversikt over hvilke regler som gjelder, se § 3b. om arbeids- og ansettelsesvilkår ved langvarig utsending (lovdata.no) i forskrift om utsendte arbeidstakere.

Arbeidsgiver må sende melding til Arbeidstilsynet dersom utsendingen forlenges

Utsendingsperioden på 12 måneder kan forlenges med inntil 6 måneder. I så fall må arbeidsgiver sende en skriftlig melding til Arbeidstilsynet før arbeidet i de 12 opprinnelige månedene er gjennomført.

Meldingen må inneholde

  • hvilke arbeidstakere det gjelder
  • begrunnelse for hvorfor forlengelse er nødvendig

Send meldingen til Arbeidstilsynet elektronisk via eDialog eller per post. På grunn av personopplysninger i meldingen, skal du ikke bruke e-post.

Mer informasjon

Utsendte arbeidstakere på arbeidsoppdrag i Norge

Utsendte sjåfører i Norge innen gods- og passasjertransport