Søk om dispensasjon fra krav om inneslutningsnivå og -tiltak ved arbeid med biologiske faktorer

Arbeidstilsynet kan i noen tilfeller gi dispensasjon fra krav om inneslutningsnivå og -tiltak ved arbeid med biologiske faktorer. Her finner dere informasjon om hvem som kan søke om dispensasjon, hva søknaden må inneholde, og hvordan dere sender den inn.

Biologiske faktorer er klassifisert i ulike smitterisikogrupper fra 1-4. Basert på denne klassifiseringen gjelder det krav om ulike inneslutningsnivåer med konkrete tiltak ved arbeid med biologiske faktorer i laboratorier og ved industrielle prosesser.

For inneslutningsnivåene 2, 3 og 4 er det beskrevet både fysiske og organisatoriske tiltak for å begrense infeksjonsrisikoen fra de aktuelle biologiske faktorene. 

Arbeidstilsynet har en begrenset adgang til å gi dispensasjon fra disse kravene til inneslutningsnivå og tilhørende tiltak. 

Hva kan Arbeidstilsynet gi dispensasjon fra?

Arbeidstilsynet kan gi dispensasjon fra kravene til inneslutningsnivå og -tiltak ved arbeid med biologiske faktorer i smitterisikogruppe 3 som normalt ikke smitter gjennom luft.

Forutsetningene for å få dispensasjon er at det er forsvarlig ut fra hensynet til arbeidstakernes helse og sikkerhet, og at det ikke strider mot minimumskrav i EØS-regelverket og arbeidsplassforskriften § 8-4 og § 8-5.

Arbeidstilsynet kan ikke gi dispensasjon fra felles klassifisering av biologiske faktorer som følger av EØS-regelverket og forskrift om tiltaks- og grenseverdier § 6-1 og vedlegg 2.

Trenger ikke søke om dispensasjon fra anbefalinger

Regelverket om inneslutningsnivå med tilhørende tiltak har både krav og anbefalinger. Det er ikke nødvendig å søke om dispensasjon om å fravike anbefalingene. Hvis en virksomhet velger å ikke følge en anbefaling om inneslutningstiltak, må dette være en del av en risikovurdering som viser at det er forsvarlig å ikke følge anbefalingen.  

For lister med krav og anbefalinger til hvert inneslutningsnivå, se:

Hvem kan søke om dispensasjon?

Adgangen til å søke om dispensasjon gjelder for virksomheter som skal arbeide med biologiske faktorer i smitterisikogruppe 3 som normalt ikke smitter gjennom luft.

Dette er aktuelt for:

  • Laboratorier og isolasjonsenheter (forskning og utvikling, prøveanalyser osv.)
  • Industrielle virksomheter (prosesser med bruk av biologiske faktorer)

Både hovedenheten og underenheter i virksomheten kan sende inn søknaden.

Send inn søknaden via eDialog

Send søknaden med vedlegg og kontaktopplysninger til Arbeidstilsynet via eDialog.

Merk søknaden med «Søknad om dispensasjon ­– arbeid med biologiske faktorer».

Dere vil få en bekreftelse fra oss på at søknaden er mottatt.

Les mer om hvordan dere sender brev og dokumenter til Arbeidstilsynet via e Dialog.

Hva skal søknaden om dispensasjon inneholde?

Hvordan blir søknaden om dispensasjon saksbehandlet?

Meldeplikt til Arbeidstilsynet

Planlegger dere arbeid med biologiske faktorer i smitterisikogruppe  2, 3 eller 4?

Dere har da en plikt til å melde fra om arbeid med biologiske faktorer.