Privatpersoner kan ha arbeidsgiveransvar

Det hender at privatpersoner engasjerer andre til å utføre arbeid i eget hjem, for eksempel til pleie eller barnepass. Da kan man ha arbeidsgiveransvar.

Har du arbeidsgiveransvar?

Som privatperson vil du ikke ha et arbeidsgiveransvar når du kjøper tjenester til hjemmet ditt fra en bedrift som for eksempel et snekkerfirma eller et rengjøringsfirma. Arbeidsgiveransvaret vil da ligge hos firmaet som leverer tjenesten, der snekkeren eller rengjøreren er ansatt.

Dette kan endre seg når du kjøper en arbeidsinnsats direkte fra en annen person, som ikke er ansatt noe sted og ikke har et enkeltpersonforetak. Da kan du i visse tilfeller få arbeidsgiveransvar. Sporadiske oppdrag som faller utenfor forskrift om arbeid i arbeidsgivers hjem og husholdning (f.eks. sporadiske oppdrag som barnepass, rengjøring, håndverkertjenester m.m.) og arbeid av mindre omfang vil ikke gi deg som privatperson arbeidsgiveransvar.

Utgangspunktet er at du som privatperson ikke driver virksomhet, og derfor ikke kan ha arbeidsgiveransvar etter arbeidsmiljøloven (se arbeidsmiljøloven § 1-2 første ledd).

Det er likevel to situasjoner hvor du kan få arbeidsgiveransvar:

Ansvar som arbeidsgiver

Som arbeidsgiver har du ansvar for HMS på arbeidsplassen, og dersom det skjer en ulykke kan du bli erstatningsansvarlig for påførte skader.

Det sikreste er altså å engasjere et firma som selv har HMS-ansvaret og forsikring for sine ansatte.

Huskeliste for arbeidsgiver

  • Sørg for at arbeidet som foregår er fullt forsvarlig.
  • Kartlegg arbeidsoperasjonene, vurder risiko og gjennomfør tiltak.
  • Sørg for nødvendig opplæring.
  • Vurder om arbeidstida er ifølge lov og slik at sikkerheten er ivaretatt.
  • Ta særlig hensyn til og sjekk lovlighet ved arbeid av unge arbeidstakere.
  • Skriv arbeidsavtale.
  • Ordne skattetrekk.
  • Sørg for yrkesskadeforsikring.
  • Still arbeidslokaler til disposisjon, eksempelvis plass til å spise, toalett og vaskested.

Arbeidstilsynets rolle

Arbeidstilsynet har ikke myndighet til å vurdere om du som privatperson blir ansett som arbeidsgiver eller ikke. Denne vurderingen ligger til våre domstoler.

Arbeidstilsynet anbefaler privatpersoner å søke råd og veiledning hos Forbrukerrådet når man skal kjøpe håndverkertjenester.

Forbrukerrådet har standardiserte kontrakter som kan være greie og bruke mellom deg som privatperson og en som gjennomfører en jobb for deg (forbrukerradet.no).