Måling av støy og målerapporter

Arbeidsgiver skal kartlegge og dokumentere i hvor stor grad arbeidstakerne utsettes for støy. Målinger av støybelastninger er en viktig del av en slik kartlegging. Arbeidsgiver skal også foreta nødvendig risikovurdering og sørge for at forebyggende tiltak mot støy blir gjennomført.

Støy kan føre til varig nedsatt hørsel og andre helseplager. Arbeidsgiver skal derfor kartlegge og risikovurdere støybelastningen for arbeidstakerne.

Støy og helserisiko og krav om risikovurdering av støy

Hørselskontroll

Måling av støy er en viktig del av en kartlegging av støybelastning.  

Planlegging og gjennomføring av målinger

Vurderinger og målinger av støy skal utføres i et omfang som gjør det mulig å fastslå arbeidstakernes støybelastning ut fra de nedre tiltaksverdiene i forskrift om tiltaks- og grenseverdier. Målingene må utføres av personell med nødvendig kompetanse og utstyr, for eksempel fra en bedriftshelsetjeneste. 

Støynivå (lydnivå) er et uttrykk for støyens styrke. Støybelastning er et uttrykk for gjennomsnittet av de støynivåer som en person utsettes for over en åtte timers arbeidsdag. Støybelastningen beregnes ut fra støynivået og varigheten av påvirkningene. Hvis det forekommer impulsstøy (slag, smell) skal disse verdiene også måles.

Støymålingene utføres som regel ved bruk av personbårne dosimetre som gir daglig støydose normert til åtte timers arbeidsdag. Stasjonære prøver kan imidlertid benyttes til å identifisere støykilder i tillegg til dette.

For å kunne bestemme den daglige støybelastningen, og eventuelt impulsstøy (smell, slag), må det gjennomføres en måling som omfatter all aktivitet i løpet av en arbeidsdag.

Hvis arbeidsdagen inneholder et begrenset antall aktiviteter kan det være hensiktsmessig å måle hver aktivitet for seg. Ved å fastslå hvor lang tid man per dag arbeider med hver aktivitet, kan den daglige støybelastningen beregnes på bakgrunn av dette.

Hvis lydnivået varierer mye i løpet av en arbeidsdag får man det mest eksakte resultatet med en måling som gjennomføres i hele eksponeringstiden.

Hva bør være med i en målerapport

Arbeidet med målingene er ikke avsluttet før det er skrevet en fullstendig rapport. Hensikten med rapporten er å dokumentere forholdene under kartleggingen, måleresultater og vurderingene som er gjort i alle ledd i prosessen.

Nedenfor finner du en oversikt over hva som bør inngå i en målerapport.

Innhold i målerapporten