Hva et kurs i asbestsanering bør inneholde

Et kurs i asbestsanering må ha et bestemt innhold for å oppfylle forskriftskrav og for å sikre en god kvalitet på asbestsaneringen.

Kurset i seg selv gir ikke tillatelse til å arbeide med asbest. Men dere må bekrefte at kurset er gjennomført når dere sender søknad om Arbeidstilsynets tillatelse til å arbeide med asbest. Kurset skal gi god nok opplæring til at arbeidstakere trygt kan settes til arbeid med asbest i en virksomhet som har tillatelse.

Varighet på kurset

Arbeidstilsynet skiller her på utvendig sanering av asbest, innvendig sanering av asbest og enklere håndverksarbeid med asbest.

Arbeidstilsynets praksis er:

  • For tillatelse til utvendig sanering av asbest krever Arbeidstilsynet et kurs på 2 dager.
  • For tillatelse til både utvendig og innvendig asbestsanering krever Arbeidstilsynet et kurs på 3 dager.
  • For enklere håndverksarbeid, for eksempel hulltaking i forbindelse med rør- eller elektrikerarbeid, krever Arbeidstilsynet kurs på 1–2 dager.

Det er innholdet i opplæringen som er vesentlig – ikke varigheten.

Innhold i kurset

Både teoretisk og praktisk opplæring er vesentlig for å kunne gi den enkelte kursdeltaker nødvendig kunnskap til å kunne utføre arbeid med asbest på en sikker og forskriftsmessig måte. Det er viktig å legge opp til en god dialog mellom kursholdere og deltagere under hele opplæringen for å sikre at både teoretisk og praktisk innhold er forstått.

Enkelte av punktene nedenfor er kun relevante for innvendig sanering. Punktene 1–6 og 9–15 er generelle punkter som er relevante uavhengig av om kurset er for utvendig eller innvendig sanering. Punkt 7 og 8 varierer med type oppdrag.

Forny opplæringen hvert tredje år

Arbeidstilsynet krever at en fornyet opplæring skal skje minimum hvert tredje år. Denne opplæringen trenger ikke være like omfattende som ved første gangs opplæring. Hensikten er å repetere viktige forhold ved asbestarbeid og å bli oppdatert på eventuelt nye metoder, nytt arbeidsutstyr eller teknologisk utvikling som reduserer risiko for eksponering for asbest.

Virksomheter som selv har kompetent personell som står for opplæringen bør likevel vurdere å delta på eksterne kurs av og til. Det kan være veldig nyttig å få ny kunnskap og å få ta del i andre virksomheters erfaringer.

Praksisperiode med kompetent asbestsanerer

Arbeidstilsynet anbefaler en praksisperiode sammen med en kompetent asbestsanerer etter førstegangs opplæring. Dette bør skje før vedkommende kan settes til selvstendige oppdrag. Å bli en god sanerer krever øvelse.