Kan arbeidsgiver tilkalle meg på jobb når det er fint vær?

Publisert 18.06.2024 - Lesetid: 2 min

Når været er godt og uteserveringene fylles opp, trenger mange arbeidsgivere arbeidskraft på kort varsel. Arbeidstilsynet får mange spørsmål om lovligheten ved såkalte «solvakter». 

Bildet viser en uteservering på en kafe eller en restaurant. I forgrunnen ser vi en vase med en blomst og et askebeger.

GODVÆRSJOBBING: Rettigheter ved "solvakter" vil bero på hva som står i arbeidsavtalene som er inngått. FOTO: Colourbox. 

– Det er lov å ha avtaler om tilkallingsvakter ved godt vær, men kontraktene som inngås må være tydelige på hva man har krav på og ikke, sier Vigleik M. Aas som er seksjonsleder for svartjenesten i Arbeidstilsynet. 

Beredskap skal kompenseres 

I kontrakten må det for eksempel komme frem om man har krav på kompensasjon for å være tilgjengelig, og om man kan si nei til å ta vakter når man blir spurt.  

Dersom man er forpliktet til å ta vakter, vil det dreie seg om beredskapsvakter som skal kompenseres. 

Les om beredskapsvakt utenfor arbeidsstedet

Større frihet som ekstrahjelp 

En avtale som ekstrahjelp innebærer vanligvis ingen faste timer eller vakter, og man står fritt til å takke ja eller nei til vakten. Man blir tatt kontakt med når behovet oppstår, og i utgangspunktet skal det da inngås avtale for hver gang dette skjer, i tillegg til avtalen om at man er ekstrahjelp. 

Det er normalt at det finnes en intern avtale i virksomheten som regulerer lønn for slike vakter. Enkelte bransjer, eksempelvis serveringsbransjen, har minstelønn. 

Les om minstelønn

– Les kontrakten nøye 

– Arbeidsmiljøloven har ingen særregler om «solvakter», så rettighetene til arbeidstakerne avhenger av arbeidsavtalene som er inngått. Vi anbefaler derfor alle å sette seg godt inn i innholdet i arbeidsavtalen før de signerer den, sier Vigleik M. Aas i Arbeidstilsynet.  

Fant du ikke svar på det du lurte på? Da kan du kontakte Arbeidstilsynets svartjeneste

Relaterte artikler

Bildet viser ei kvinne som sitter på ei huske foran en fjord.

TID FOR FERIE: Kan arbeidsgivar kalle meg tilbake frå ferie? Og har eg rett til å utsetje ferien min når eg er sjukmeld? Mange kontaktar Arbeidstilsynet med spørsmål om ferieavvikling. FOTO: Arbeidstilsynet.

Nyhet

Ofte stilte spørsmål om ferie

Sommarferien nærmar seg , og Arbeidstilsynet får mange spørsmål om ferie. Her svarer vi på det fleire lurar på.   

Publisert 21.05.2024
Lesetid: 3 min
BIldet viser ei kvinne som sitter i åpningen av et telt. Ved siden av henne sitter en hund.

OPPTENTE MIDLAR: Kor mykje får eg eigentleg i feriepengar? Og påverkar sjukmelding retten til feriepengar? FOTO: Colourbox.

Nyhet

Ofte stilte spørsmål om feriepengar

For mange blir lønna i juni erstatta av oppsparte feriepengar. Her er nokre spørsmål om feriepengar som vi i Arbeidstilsynet få...

Publisert 23.05.2024
Lesetid: 2 min