Arbeidstilsynet skal kontrollere smitteverntiltak ved innkvartering

Publisert 21.12.2020 - Lesetid: 4 min

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeidsgivere som stiller innkvartering til rådighet for arbeidstakere som skal i karantene, må tilby enerom med tv og internett, eget bad og eget kjøkken eller matlevering. Arbeidstilsynet skal kontrollere at kravene til innkvartering blir ivaretatt.

Merk at denne nyhetssaken kan inneholde utdatert informasjon om regelverk knyttet til koronapandemien og smittevern. Oppdatert informasjon finner du på Koronavirus: Tiltak i arbeidslivet

I mange bransjer tilbyr arbeidsgiver innkvartering til arbeidstakere. Dette er særlig vanlig i bransjer med mange pendlere eller utenlandske arbeidstakere, som bygg og anlegg, industri, verft og fiskeindustrien.

Regjeringen besluttet nylig å fastsette flere krav til innkvartering som arbeidsgivere stiller til rådighet ved innreisekarantene. Virksomhetene kan fremdeles tilby annen innkvartering enn karantenehotell, men flere forutsetninger må være på plass for at dette skal være mulig.

– Med et betydelig smittetrykk utenfor landegrensene, er forsvarlig innkvartering av tilreisende arbeidstakere helt nødvendig for å forebygge koronasmitte. Dersom arbeidsgivere stiller boliger til rådighet, plikter de å sette seg nøye inn i regelverket og unngå snarveier når det kommer til smittevern, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.

En hånd som holder i et dørhåndtak og åpner døra. Foto.

KRAV TIL BOLIG: Innkvarteringen som arbeidsgiver stiller til rådighet må være utformet slik at det er mulig for arbeidstakere i karantene å unngå nærkontakt med andre. FOTO: Colourbox.com.

Må kunne unngå nærkontakt

Personer som ankommer Norge fra områder med karanteneplikt skal være i karantene i 10 døgn. For å innfri kravene i covid-19-forskriften, må innkvarteringen være utformet slik at det er mulig for arbeidstakeren å unngå nærkontakt med andre. Arbeidstakerne i karantene skal ha:

  • enerom med tv og internett
  • eget bad
  • eget kjøkken eller matlevering

Arbeidstilsynet vil i tilsyn stille samme krav til innkvarteringen ved innreisekarantene og smittekarantene.

Dersom arbeidsgiver ikke kan stille med egnet oppholdssted, skal karantenen gjennomføres på karantenehotell.

Relaterte artikler