Plan for bedriftshelsetjenestens (BHT) sin bistand i virksomheten

Arbeidsgiver skal i samarbeid med bedriftshelsetjenesten (BHT) utarbeide plan for BHT sin bistand i virksomheten. Dette er dokumentasjon som skal inngå i virksomhetens systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid. Det skal være periodevise planer som beskriver mer detaljert hvilke oppgaver BHT skal utføre – for eksempel for det neste året.

Hvem skal ha en plan som beskriver BHT sin bistand i virksomheten?

Alle virksomheter som har en pliktig tilknytning til en godkjent BHT, skal lage en plan som beskriver BHT sin bistand i virksomheten.

Når dere lager planen:

Når dere skal lage plan for BHT sin bistand i virksomheten er det viktig å jobbe på en god og systematisk måte ved utforming av innhold.

Hva skal planen inneholde:

Arbeidstilsynet stiller ikke krav til bruk av en bestemt mal, det er innholdet i planen som er viktig. BHT har ofte maler som kan benyttes.

Beskriv følgende områder i planen:

Sørg for at innholdet i planen er i tråd med forskriftskravene for arbeidsgivers bruk av BHT

Innholdet i planen skal gjenspeile kravene i forskrift om organisering, ledelse og medvirkning §13-2; Arbeidsgivers bruk av bedriftshelsetjenesten, og vise hvordan BHT bistår innenfor disse områdene:

Hold planen oppdatert

Juster planen underveis når tiltak er under arbeid eller avsluttet, og når behov for nye tiltak er identifisert. Det kan for eksempel være at virksomheten identifiserer behov for nye forebyggende tiltak etter gjennomførte kartlegginger og risikovurderinger i den perioden planen gjelder for. Oppdater innholdet i planen dersom det skjer endringer i virksomheten som er av betydning for samarbeidet med BHT.

Når planen holdes oppdatert, vil virksomheten kunne dokumentere reell bistand BHT har hatt i virksomheten og hvordan det systematiske samarbeidet har vært.

Mer informasjon:

Dette skal bedriftshelsetjenesten hjelpe arbeidsgiver med i det forebyggende arbeidet