Personalsaker

Mange personalsaker påvirker arbeidsmiljøet og har betydning både for de saken gjelder og for arbeidsmiljøet generelt. Det er derfor viktig å jobbe forebyggende for å hindre at slike saker oppstår og får utvikle seg. Dersom det likevel oppstår slike saker, må de håndteres på en god måte. 

Om Arbeidstilsynets råd:

Arbeidstilsynets råd om hvordan håndtere personalsaker, setter ikke juridisk presedens for håndtering av slike saker. Der lovverk eller avtaler stiller formelle krav til saksbehandling, for eksempel ved oppsigelse eller avskjed, skal disse følges. 

Hva er personalsaker?

Personalsaker handler om forhold mellom arbeidsgiver og den enkelte arbeidstaker. Begrepet personalsak oppfattes ofte negativt, men kan like gjerne ha positive effekter for arbeidstakeren ved at arbeidsgiver tar tak i en sak, gjennomfører en god prosess og setter inn tiltak som er bra for begge parter.

Årsakene til at personalsaker oppstår kan skyldes for eksempel helseforhold, faglige uenigheter eller samarbeidsproblemer. Personalsaker kan også handle om misligheter eller brudd på regelverk. I praksis kan personalsaker inneholde elementer fra flere av disse.

Personalsaker påvirker ofte arbeidsmiljøet

Personalsaker skiller seg fra arbeidsmiljøsaker ved at arbeidsmiljøsaker handler om forhold som har betydning for hele eller deler av arbeidsmiljøet generelt og som ofte påvirker flere arbeidstakere i virksomheten. Personalsaker kan handle om brudd på arbeidsavtale og/eller arbeidsreglement, men i mange tilfeller handler personalsaker om behov for tilrettelegging eller andre forhold som har betydning for arbeidstakeren og for arbeidsmiljøet. Mange personalsaker påvirker arbeidsmiljøet, enten direkte eller indirekte. Det er derfor viktig å balansere personvernhensynet til den enkelte i personalsaker opp mot vernehensynet til arbeidsmiljøet generelt. 

Selv om det er bare én arbeidstaker som melder fra om et forhold eller har behov for bistand, kan dette gjelde for flere arbeidstakere. Det er derfor viktig at arbeidsgiver kartlegger forholdene og vurderer om det skal settes inn generelle tiltak for alle arbeidstakere istedenfor et individuelt tiltak kun for den ene som har meldt fra.

Viktige prinsipper i arbeidsforholdet

Prinsippene under er grunnleggende i ethvert arbeidsforhold og er også sentrale i håndtering av personalsaker.

Arbeidsgivers styringsrett

Arbeidsgivers rett til å ansette og si opp arbeidstakere og til å organisere, lede, fordele og kontrollere arbeidet, kalles ofte for arbeidsgivers styringsrett. Den er ikke lovfestet, men rettspraksis og sedvane over lang tid har gjort at styringsretten regnes for å være likestilt med lov. Arbeidsgiver må kunne gi instrukser til arbeidstakeren i det daglige. Men instruksene må være rimelige, nødvendige og innenfor rammen av arbeidsavtalen. Stillingstittel, omstendigheter rundt ansettelsen, sedvaner i bransjen og praksis i det aktuelle arbeidsforholdet har også betydning for utøving av styringsretten.

Styringsretten begrenses av krav til saksbehandling og arbeidsgiver må forholde seg til saklighetsnormer som handler om å ha et forsvarlig grunnlag for avgjørelsen som ikke er vilkårlig eller basert på utenforliggende hensyn. Arbeidsgiver kan heller ikke gi instrukser eller gjøre endringer som bryter med lover, forskrifter, rettspraksis, tariffavtaler og den individuelle arbeidsavtalen.

Integritet og verdighet

Det å ivareta arbeidstakers verdighet handler om det alle mennesker har til felles – menneskeverdet og at alle er like mye verd. Å ta vare på arbeidstakers integritet betyr derimot å ha respekt for at alle også er forskjellige, med ulik bakgrunn, kultur, faglig ståsted og erfaring. Alle har ulike grenser for hvor deres personlige sfære begynner.

Når det gjelder arbeidsmiljøet henger begrepene integritet og verdighet sammen. Det handler om å ta hensyn til ulike menneskers egenart og verdier, og om å legge arbeidet til rette slik at dette ikke krenkes. Den enkelte arbeidstaker skal respekteres både som menneske og som yrkesperson.

Uavhengig av hva som ligger til grunn for en sak, må arbeidstakerens integritet og verdighet ivaretas gjennom hele prosessen når personalsaker skal håndteres.

Viktige prinsipper i sakshåndteringen

Prinsippene under er sentrale i håndtering av ulike personalsaker.

Roller i håndtering av personalsaker

I håndteringen av en personalsak er det flere aktører som har ulike roller og ansvar. 

Arbeidstilsynets rolle

Arbeidstilsynet fører tilsyn med om virksomheten oppfyller kravene i arbeidsmiljøregelverket og hvordan de jobber med det systematiske HMS-arbeidet. Tilsynet kan også undersøke om arbeidsgiver oppfyller arbeidsmiljølovens krav til blant annet det psykososiale og det organisatoriske arbeidsmiljøet generelt.

Arbeidstilsynet kan også gå inn i saker på individnivå for å kontrollere om arbeidsmiljølovens bestemmelser er overholdt i saken. Tilsynet går ikke inn i slike saker dersom arbeidsforholdet er avsluttet eller i avslutningsfasen.

Det er ikke Arbeidstilsynets rolle å mekle eller håndtere konflikter mellom partene. Tilsynet skal heller ikke forhandle frem løsninger eller kompromisser eller gå inn i en sak som representant for én av partene.

Saker som gjelder privatrettslige forhold som blant annet ansettelse, oppsigelse, avskjed, ferie og rett til permisjon, skal alltid håndteres av partene selv. Arbeidstilsynet kan veilede om alle reglene i arbeidsmiljøloven, men har ikke myndighet til å føre tilsyn med privatrettslige bestemmelser i arbeidsmiljøloven.

Slik forebygger og håndterer du personalsaker

Forebygging og håndtering av personalsaker kan deles inn i tre nivåer: Jobb forebyggende, ta tidlig grep og håndter krevende eller fastlåste saker.

Nivå 1: Jobb forebyggende

Å jobbe forebyggende er å være i forkant for å hindre at noe uønsket skal skje. Dette kan være at arbeidstakerne blir syke eller skadet på jobb eller at det oppstår forhold som kan resultere i en personalsak. For å kunne jobbe forebyggende må virksomheten ha kunnskap om og oversikt over forhold som kan innebære risiko for negative helsekonsekvenser for arbeidstakerne eller forhold som kan resultere i en personalsak.

Virksomhetene må arbeide systematisk med arbeidsmiljøet for å forebygge negative helsekonsekvenser og hindre at forhold som kan føre til personalsaker oppstår. Arbeidstakerne har både en plikt og en rett til å medvirke i dette arbeidet, men ansvaret ligger hos arbeidsgiver. Det betyr at arbeidsgiver og arbeidstakerne sammen må kartlegge hva som kan gå galt, vurdere risikoen forbundet med det og så sette inn de nødvendige tiltakene.

Arbeidsmiljøloven bygger på at arbeidsmiljøproblemer i stor grad har sammenheng med måten arbeidet legges til rette og organiseres på, samt hvordan det utformes og innredes for å være tilpasset det arbeidet som skal utføres. Dette kalles for organisatoriske arbeidsbetingelser og gjelder for alle arbeidstakere i alle bransjer. Det er på dette organisatoriske området at tiltakene må settes inn for å forebygge eventuelle negative helsekonsekvenser både på kort og på lang sikt. Det er også på dette området virksomheten må sette inn tiltak rettet mot arbeidstakers helse eller kompetanse, samarbeid, personkonflikter og ledelse eller mislighold og brudd på regelverk.

Som et ledd i det systematiske arbeidsmiljøarbeidet skal arbeidsgiver iverksette rutiner for å avdekke, rette opp og forebygge blant annet personalsaker, konflikter eller varsling av kritikkverdige forhold. Det er viktig med jevnlige kartlegginger av arbeidsmiljøet og gode rutiner. Rutinene må være kjent for arbeidstakerne og brukes i praksis. Dette er med på å forebygge forholdene nevnt over.

Nivå 2: Ta tidlig grep

Det viktigste er å jobbe godt forebyggende. Noen ganger er ikke de forebyggende tiltakene nok eller så er ikke de riktige tiltakene satt i verk. Da er det viktig å ta grep så tidlig som mulig. Det vil gjøre det lettere å finne løsninger og hindre at saken eskalerer. Det vil bidra til å sikre driften, redusere belastningen på arbeidsmiljøet og kan forebygge sykefravær.

Nivå 3: Håndter fastlåst eller krevende sak 

Ti råd for god sakshåndtering i fastlåste eller krevende saker.

Les mer:

Arbeidsavtale

Regelverk

Arbeidsmiljøloven

Forskrifter på arbeidsmiljøområdet

Personopplysningsloven (lovdata.no)

Tariffavtaler og hovedavtalen (kan inneholde bestemmelser om drøfting av tilretteleggingstiltak og personalpolitikk).

Arbeidsreglement, bedriftens ordensregler og regler for arbeidsordningen, se arbeidsmiljøloven § 14–16 til 14–20

For offentlig ansatte kan også følgende lover komme til anvendelse:

Forvaltningsloven (lovdata.no)

Offentlighetsloven (lovdata.no)

Lov om statsansatte (lovdata.no)