Innkvartering av arbeidstakere

Når arbeidsgiver tilbyr innkvartering for arbeidstakerne sine, må innkvarteringen være forsvarlig.

Tydeligere krav fra 1. juni 2024

Fra 1. juni 2024 er innkvarteringskravene tydeligere. Blant annet presiserer nå arbeidsplassforskriften at arbeidstaker

  • som hovedregel skal ha enkeltrom som soverom
  • skal ha tilgang til dusj og toalett i umiddelbar nærhet til soverommet (minst en dusj og ett toalett per fem arbeidstakere)
  • skal ha tilgang til oppholdsrom i umiddelbar nærhet til soverommet, med bord og stoler
  • bør ha tilgang til trådløst internett

Krav til innkvarteringen

Arbeidsgiver er ansvarlig for at innkvarteringen alltid er forsvarlig utformet, innredet og vedlikeholdt. Innkvarteringen skal gi mulighet til privatliv og verdighet for alle arbeidstakerne som bor der. Standarden til innkvarteringen skal være i tråd med den teknologiske og sosiale utviklingen i samfunnet.

Innkvartering skal ha

  • soverom med vindu som kan åpnes (som hovedregel skal soverom være enkeltrom)
  • oppholdsrom i umiddelbar nærhet til soverommet (hvis soverommet er stort nok, kan kravet til oppholdsrom bli ivaretatt på soverommet)
  • garderobe eller skap til oppbevaring av tøy
  • dusj og toalett i umiddelbar nærhet til soverommet (minst en dusj og ett toalett per fem arbeidstakere)
  • vaskerom med vaskemaskin og tørkemuligheter for klær
  • spiserom med mulighet for matlaging, spiseplass, spisebord og stoler
  • nødvendig renholdsutstyr

Det bør være tilgang til trådløst internett dersom det er mulig.

Når er arbeidsgiver ansvarlig for innkvarteringen?

Det er arbeidsgiver som er ansvarlig for at innkvartering som stilles til rådighet for arbeidstaker, er forsvarlig. Vanligvis er det klart at arbeidsgiver er ansvarlig, for eksempel når arbeidsgiver eier eller leier lokalene som brukes til innkvartering.

Arbeidsgiver er ikke ansvarlig for innkvarteringen dersom arbeidsgiver eksempelvis kun formidler kontakt med flere utleiere, og arbeidstaker selv velger å inngå en leieavtale med en av disse.

Arbeidsgiver er med andre ord ansvarlig hvis det er en klar sammenheng mellom arbeidsforholdet hos arbeidsgiver, og at arbeidstaker bor i innkvarteringen.

Arbeidstilsynet har rett til å kontrollere innkvarteringen

Arbeidstilsynet skal til enhver tid ha uhindret adgang til ethvert sted som omfattes av loven. Dette gjelder også innkvartering som arbeidsgiver stiller til rådighet.

Arbeidstilsynet fører tilsyn med at kravet til innkvartering er oppfylt og at innkvarteringen er fullt forsvarlig utført, innredet og vedlikeholdt. I slike tilsyn samarbeider Arbeidstilsynet ofte med etater som brannvesenet og andre kommunale myndigheter.

Hvis arbeidsgiver er bundet av tariffavtale, kan det komme ytterligere krav til innkvarteringen – ut over krav i arbeidsmiljøloven og arbeidsplassforskriften. Arbeidstilsynet fører ikke tilsyn etter tariffavtalene.

Les mer om hvordan vi gjennomfører tilsyn