Ergonomisk arbeidsmiljø

Ergonomi handler om å tilpasse arbeidsmiljøet og arbeidsteknikkene til menneskene. Det betyr at forholdene på arbeidsplassen, slik som arbeidsoppgaver, utstyr og arbeidslokale, tilpasses etter behovene til arbeidstakerne.

For å unngå helseplager, sykdom og belastningsskader må både arbeidsgiver og arbeidstaker ta hensyn til hva som er god ergonomi når dere organiserer, planlegger og gjennomfører arbeidet. Derfor stiller regelverket krav til det ergonomiske arbeidsmiljøet, og til at arbeidsgiver legger til rette for god ergonomi på arbeidsplassen. 

Ergonomi i praksis

Krav til ergonomisk arbeidsmiljø

Arbeidsmiljøregelverket har flere krav til hvordan arbeidsgiver skal sørge for god ergonomi på arbeidsplassen: 

Utdypende krav i regelverket

Arbeidsgiver har ansvaret for at det ergonomiske arbeidsmiljøet er fullt forsvarlig, og skal kartlegge, risikovurdere og sette inn forebyggende tiltak.  

Regelverket har også tilleggskrav til kartlegging og risikovurdering ved: 

I dagens arbeidsliv er det mange arbeidstakere som jobber ved dataskjerm. Det er viktig at arbeidsgiver har kontroll på risikoen ved denne typen arbeid og regelverket har egne krav til dette.   

Les mer om arbeid ved dataskjerm

Hvordan jobbe forebyggende for å oppnå god ergonomi?

Noen ganger kan man få helseplager eller skader som skyldes forhold på jobben. Muskel- og skjelettplager er smerter og plager som reduserer funksjonen i muskler, sener, ledd eller nerver.

Belastningsskader er skader som oppstår i muskulaturen, for eksempel strekkskader, hvor symptomer kan være smerte, stivhet eller redusert bevegelighet.  

For å forebygge arbeidsrelaterte muskel- og skjelettplager må dere jobbe systematisk med ergonomisk arbeidsmiljø.

Kartlegg og få oversikt over det ergonomiske arbeidsmiljøet

For å kunne bevare eller forbedre det ergonomiske arbeidsmiljøet i virksomheten, skal arbeidsgiver lage en oversikt over blant annet 

  • yrkesgruppene i virksomheten og spesielt utsatte grupper (gravide, innleide, unge, utenlandske osv.)
  • hvilke arbeidssituasjoner og arbeidsoppgaver som utføres
  • hvilke mulige risikoforhold de ansatte utsettes for  

Dette må dokumenteres, og danner et underlag for resten av risikovurderingsprosessen. Det også viktig å bruke annen relevant informasjon for eksempel tidligere risikovurdering eller avviksmeldinger. Les og lær mer om risikovurdering.

Under har vi listet opp forslag til spørsmål dere kan ta utgangspunkt i for å få oversikt: 

Kartlegg om noen av disse kjente ergonomiske risikofaktorene finnes på arbeidsplassen:

Manuelt (fysisk) arbeid kan gi risiko for helseplager ved at arbeidet blir for tungt, for ensformig, foregår i uheldige arbeidsstillinger eller varer for lenge.

Se hva som er de typiske arbeidsmiljøutfordringene i ulike bransjer (noa.stami.no) og finn kunnskap om arbeidsmiljøet i virksomheten deres. Bruk kunnskapen som utgangspunkt når dere skal gå videre med å vurdere risikoforhold som er aktuelle hos dere. 

Eksempel på vanlige risikofaktorer er:

Vurder ergonomisk risiko i arbeidsmiljøet

Når dere skal vurdere ergonomisk risiko i arbeidsmiljøet, må dere ta utgangspunkt i det dere har kartlagt.

Når dere har oversikt over arbeidsoppgaver og arbeidssituasjoner som kan gi uheldige belastninger, kan dere jobbe mer med spesifikke risikovurderinger. Bedriftshelsetjenesten har kunnskap om både helse og selve arbeidet og har kompetanse til å gjøre en ergonomisk kartlegging og risikovurdering. Bruk dem. 

Eksempler på hva som bør inngå når dere vurderer risiko:

Velg tiltak for å få god ergonomi

Når dere skal velge tiltak for å bedre ergonomien på arbeidsplassen, bør dere prioritere tiltak som treffer flere framfor bare den enkelte arbeidstakeren. Vi anbefaler denne prioriteringen: 

Jobb systematisk og evaluer tiltakene

Oppfølging og evaluering av tiltakene er en viktig del av det systematiske HMS-arbeidet.

Les mer om ergonomi:

Vurderingsverktøy for ergonomisk risiko ved manuelt arbeid

Vibrasjonar

Arbeid ved dataskjerm

Manuelt arbeid

Trening i arbeidstida