-
HMS
Helse, ... miljø og sikkerheit Godt arbeidsmiljøarbeid handlar om å redusere risiko for farar og ulykker og aktivt ... aktivt rette søkelyset mot dei positive og helsefremmande faktorane i arbeidsmiljøet.
-
Foreldrepermisjon
Foreldre har rett til permisjon i totalt 12 måneder i forbindelse med fødsel og etter fødsel, eventuelt til
-
Statistikk over arbeidsskadedødsfall
Arbeidstilsynet registrerer arbeidsskadedødsfall i det landbaserte arbeidslivet i Noreg. Her finn du statistikk om ... sidevelgaren nedst i vindauget for utfyllande statistikk. Vi anbefaler å vise statistikken i fullskjermvising
-
Løsemidler
Mange arbeidstakere er i kontakt ... arbeidstakere er i kontakt med løsemidler daglig. Arbeidsgiver skal kartlegge bruken av løsemidler i virksomheten ... virksomheten og sørge for forsvarlig håndtering.
-
Risikofylt arbeid
Risikofylt arbeid Her finner du mer informasjon om ulike typer risikofylt arbeid og hvordan du ... typer risikofylt arbeid og hvordan du kan jobbe for å unngå skader, ulykker og eksponering for farlige
-
Stråling fra radon under jord
Eksponeringsnivåene ... kan i mange tilfeller være svært høye på arbeidsplasser under jord. Arbeidsgiver må kartlegge og risikovurdere ... risikovurdere radonnivået, og gjennomføre nødvendige tiltak.
-
Frivillig arbeid
Sikkerhetsforskriften ... Sikkerhetsforskriften i arbeidsmiljøloven gjelder også for frivillig arbeid og pålegger arrangører av ... av dette et helse og sikkerhetsansvar ovenfor sine frivillige medarbeidere.
-
Sikkerheita til barn og andre ved byggearbeid
arbeidsmiljølova og forskriftene til lova berre gjeld for personar som er i arbeid. Publikum, som barn og andre ... forbipasserande, er dermed ikkje inkluderte i sikkerheitsføresegnene i lova. Sikkerheit overfor andre fell inn
-
Radon
I arbeidsmiljø ... I arbeidsmiljø hvor arbeidstakere kan bli eksponert for radon må arbeidsgiver kartlegge og risikovurdere ... risikovurdere radonnivået, og eventuelt gjøre tiltak for å redusere eksponeringen.
-
Permisjon for å gi pleie og omsorg til nærståande
Du kan ha rett til permisjon for å gi omsorg til nære familiemedlem og familiemedlem i sluttfasen av ... permisjon for å gi omsorg til nære familiemedlem og familiemedlem i sluttfasen av livet
-
Forskrift om delvis allmenngjøring av tariffavtale for byggeplasser i Norge
tariffavtale for byggeplasser i Norge Forskrift om delvis allmenngjøring av tariffavtale for byggeplasser i Norge ... Norge Arbeids- og inkluderingsdepartementet 2024-10-24 15:20 lov/1993-06-04-58/§5, Hjemmel: Fastsatt av
-
Elektromagnetiske felt (emf)
I arbeidsmiljø hvor arbeidstakere ... I arbeidsmiljø hvor arbeidstakere kan bli eksponert for elektromagnetiske felt, skal arbeidsgivere kartlegge ... kartlegge og vurdere risiko for uønskede helseeffekter.
-
HMS-opplæring for ledere
Arbeidsgiver har plikt til å gjennomgå opplæring i helse-, miljø- og ... opplæring i helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid. Her kan du lese om hvilke temaer som bør inngå i opplæringen
-
Organisatorisk arbeidsmiljø
Hvordan arbeidet er organisert og lagt til ... organisert og lagt til rette har betydning for arbeidsmiljøet. Arbeidsplassen skal også være utformet og innredet ... innredet for arbeidet i virksomheten.
-
Ledende og særlig uavhengig stilling
Arbeidstakere i ledende og særlig uavhengige stillinger har særlig viktige posisjoner.
-
Midlertidig ansettelse
Hovedregelen i ... Hovedregelen i arbeidsmiljøloven er at fast ansettelse, men loven åpner for midlertidig ansettelse ved ... sesongarbeid, ekstrahjelp, tilkallingshjelp, vikariater, og prosjektarbeid.
-
CLP-forskriften
Forskrift om klassifisering, merking og emballering av stoffer og stoffblandinger (CLP-forskriften) FOR-2024-06-09-937 ... FOR-2024-06-09-937 CLP-forskriften Landbruks- og matdepartementet 2012-06-29 15:10 lov/1976-06-11-79/§4
-
CLP-forskriften
Forskrift om klassifisering, merking og emballering av stoffer og stoffblandinger (CLP-forskriften) FOR-2024-06-09-937 ... FOR-2024-06-09-937 CLP-forskriften Landbruks- og matdepartementet 2012-06-29 15:10 lov/1976-06-11-79/§4
-
Slik bør arbeidsgiver håndtere varsling
Er du arbeidsgiver, og kjenner du til arbeidsgivers aktivitetsplikt og omsorgsplikt ved varsling? Filmen ... plikter i en varslingssak. I filmen blir du også kjent med prinsippene for god saksbehandling, og hva dette
-
Rapport etter kartlegging og måling av kjemisk eksponering
Hva en rapport etter kartlegging og måling av kjemisk eksponering ... kartlegging og måling av kjemisk eksponering bør inneholde. Hensikten er dokumentere det som er gjort i alle ... alle ledd i prosessen.
Førebygg ulykker med rett bruk av personløftar
Nyhet
Dei siste åra har det blitt vanlegare å bruke personløftar (lift) til arbeid i høgda. Men det er risikofylt arbeid, og årleg får Arbeidstilsynet 3 til 4 ulykkesmeldingar etter bruk av slike liftar. Ulykkene er ofte svært alvorlege, og nokre gonger også med dødeleg utfall.
Publisert 16.04.2024
Lesetid: 3 min
Arbeidsulykker i industrien: skjer ofte under vedlikehold
Nyhet
Hvert år skjer det over 2400 arbeidsulykker i industrien. I en ny rapport har Arbeidstilsynet for første gang gått gjennom hvilke næringer som er mest utsatt, og hvilke ulykker som skjer oftest.
Publisert 13.11.2024
Lesetid: 3 min
28 arbeidsskadedødsfall i 2020
Nyhet
Foreløpige tall fra Arbeidstilsynet viser 28 arbeidsskadedødsfall i det landbaserte arbeidslivet i 2020, fordelt på 27 ulykker. Til tross for et annerledes år, der koronapandemien har preget arbeidslivet i stor grad, holder antall arbeidsskadedødsfall seg på samme nivå som vi har sett de senere årene.
Publisert 04.02.2021
Lesetid: 5 min
Mange arbeidsskadedødsfall i bygg og anlegg
Nyhet
Etter historisk få arbeidsskadedødsfall i 2018, var det i 2019 en økning i arbeidsrelaterte dødsfall innen bygge- og anleggsnæringen. I en fersk rapport trekkes farlige handlinger, mangler ved operativ ledelse og manglende risikostyring frem som de hyppigste årsakene til arbeidsulykker i bygg og anlegg.
Publisert 05.11.2020
Lesetid: 4 min
31 personer døde på jobb i 2021
Nyhet
30 menn og én kvinne omkom på jobb i fjor. – Antall arbeidsskadedødsfall de siste fem årene har vært på et historisk lavt nivå, men nå ser vi dessverre en tendens til at det øker igjen, sier direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim.
Publisert 03.02.2022
Lesetid: 6 min