-
Innkvartering av arbeidstakere
Arbeidsgivere som tilbyr innkvartering til sine arbeidstakere har ansvar for at ... innkvarteringen er forsvarlig utformet, innredet og vedlikeholdt.
-
Søndagsarbeid
Søndagsarbeid er ikke tillatt med mindre arbeidets art gjør det nødvendig. Dette må ... vurderes opp mot hensynet til arbeidstakernes sosiale og velferdsmessige behov.
-
Fortrinnsrett til utvidet stilling for deltidsansatte
Deltidsansatte har fortrinnsrett til utvidet stilling ved nyansettelser. Betingelsene ... nyansettelser. Betingelsene er at den ansatte er kvalifisert og at den ikke innebærer vesentlige ulemper for virksomheten
-
Når arbeidsgiver ikke vil betale
Dersom arbeidsgiver ikke vil betale lønn eller feriepenger må den ansatte sende et rekommandert ... feriepenger må den ansatte sende et rekommandert krav og be om oppgjør innen en kort frist.
-
Tilsyn
Arbeidstilsynet fører tilsyn med arbeidsmiljøet. Ved lovbrudd kan etaten gi pålegg ... Ved lovbrudd kan etaten gi pålegg om utbedring, og ved alvorlige brudd, gi overtredelsesgebyr eller
-
Personlig verneutstyr (PVU)
Ansatte skal bruke personlig verneutstyr når sikkerheten ikke kan vernes på annen måte. Hjelm, ... måte. Hjelm, hørselsvern, vernebriller, vernesko og redningsvest er eksempler på dette.
-
Slik skal offentlige myndigheter håndtere varsling
Hvis du er ansatt i en tilsynsmyndighet eller annen offentlig myndighet, har du plikt til å ta imot varsel
-
Angerman AS' innspill på forslag om retningslinjer for fjernundervisning av modul 2 fra sertifisert virksomhet
Angerman AS er i utgangspunktet positiv til at man endrer opplæringsplanene i tråd med tiden. Planene ... undervisningsmuligheter i den «tidsånd» man tar utgangspunkt i. Derfor applauderer vi myndighetenes- og samarbeidspartene
-
Internkontroll - systematisk arbeid med helse, miljø og sikkerhet
Internkontrollforskriften pålegger alle virksomheter å ha et systematisk helse-, ... alle virksomheter å ha et systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid. Denne systematikken er kjent som
-
Registrering av arbeidstid
All tid hvor arbeidstaker står til disposisjon for arbeidsgiver, skal regnes og ... står til disposisjon for arbeidsgiver, skal regnes og registreres som arbeidstid. Arbeidstiden skal dokumenteres
-
Vern mot diskriminering
Diskriminering på bakgrunn av kjønn, religion, livssyn, hudfarge, etnisk opprinnelse, ... politisk syn, seksuell orientering, funksjonshemming og alder er forbudt.
-
Samordning av HMS-arbeid
Når flere arbeidsgivere driver virksomhet på samme arbeidsplass skal hovedbedriften ... arbeidsplass skal hovedbedriften samordne verne- og miljøarbeidet. Hovedbedriften har informasjonsansvaret
-
Asbest
Arbeidstakere skal vernes mot på eksponering for asbest. Asbest ble tidligere brukt som isolasjonsmateriale ... Asbest ble tidligere brukt som isolasjonsmateriale og asbeststøv kan være kreftfremkallende.
-
Høyring – forslag til endringar i vedlegg II til forskrift om tiltaks- og grenseverdier
biologiske faktorar i vedlegg II til forskrift om tiltaksverdier og grenseverdier for fysiske og kjemiske faktorer ... faktorer i arbeidsmiljøet samt smitterisikogrupper for biologiske faktorar (forskrift om tiltaks- og grenseverdier)
-
Helsefremmande arbeidsplassar
arbeidet, skape eit arbeidsmiljø og ein samværskultur som gir god helse og utvikling for alle tilsette. Ein ... systematiske helse-, miljø- og sikkerheitsarbeidet som reduserer risikoen for sjukdom og ulykker. Det helsefremmande
-
Registrere skader og sykdom
Arbeidstilsynet, verneombud, bedriftshelsetjenesten og arbeidsmiljøutvalget. Arbeidstakere har plikt til ... til å informere arbeidsgiver dersom de blir skadet i arbeidet eller pådrar seg sykdom som de selv mener
-
Kartlegging og vurdering av eksponering for kjemikalier
Kartlegging og måling er ofte nødvendig for å bestemme nivået på ... Kartlegging og måling er ofte nødvendig for å bestemme nivået på forurensninger fra kjemikalier på arbeidsplassen
-
Hjelm og annet hodevern
Personlig verneutstyr som hodevern (hjelm eller annen hodebeskyttelse) skal alltid brukes når det ikke er mulig å ... er mulig å verne arbeidstakerens sikkerhet, helse og velferd på andre måter.
-
Unntaksvise personløft
Arbeidsutstyr som ikke er beregnet for å løfte personer, kan unntaksvis benyttes til dette formålet. Forutsetningen ... arbeidet som skal utføres, innebærer liten risiko og er kortvarig.
-
Utdanningspermisjon
Alle ansatte har rett til utdanningspermisjon. Utdanningspermisjonen kan tas ut som heltids- eller deltidspermisjon, ... kan tas ut som heltids- eller deltidspermisjon, og kan kreves for inntil tre år.
Førebygg ulykker med rett bruk av personløftar
Nyhet
Dei siste åra har det blitt vanlegare å bruke personløftar (lift) til arbeid i høgda. Men det er risikofylt arbeid, og årleg får Arbeidstilsynet 3 til 4 ulykkesmeldingar etter bruk av slike liftar. Ulykkene er ofte svært alvorlege, og nokre gonger også med dødeleg utfall.
Publisert 16.04.2024
Lesetid: 3 min
Arbeidsulykker i industrien: skjer ofte under vedlikehold
Nyhet
Hvert år skjer det over 2400 arbeidsulykker i industrien. I en ny rapport har Arbeidstilsynet for første gang gått gjennom hvilke næringer som er mest utsatt, og hvilke ulykker som skjer oftest.
Publisert 13.11.2024
Lesetid: 3 min
28 arbeidsskadedødsfall i 2020
Nyhet
Foreløpige tall fra Arbeidstilsynet viser 28 arbeidsskadedødsfall i det landbaserte arbeidslivet i 2020, fordelt på 27 ulykker. Til tross for et annerledes år, der koronapandemien har preget arbeidslivet i stor grad, holder antall arbeidsskadedødsfall seg på samme nivå som vi har sett de senere årene.
Publisert 04.02.2021
Lesetid: 5 min
Mange arbeidsskadedødsfall i bygg og anlegg
Nyhet
Etter historisk få arbeidsskadedødsfall i 2018, var det i 2019 en økning i arbeidsrelaterte dødsfall innen bygge- og anleggsnæringen. I en fersk rapport trekkes farlige handlinger, mangler ved operativ ledelse og manglende risikostyring frem som de hyppigste årsakene til arbeidsulykker i bygg og anlegg.
Publisert 05.11.2020
Lesetid: 4 min
31 personer døde på jobb i 2021
Nyhet
30 menn og én kvinne omkom på jobb i fjor. – Antall arbeidsskadedødsfall de siste fem årene har vært på et historisk lavt nivå, men nå ser vi dessverre en tendens til at det øker igjen, sier direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim.
Publisert 03.02.2022
Lesetid: 6 min