Stråling fra radon under jord

Risikoen for at radon trenger inn, er større i lokaler der både gulv, vegger og tak er i kontakt med grunnen. Eksempler på arbeidsplasser som er utsatt for å kunne ha høye radonkonsentrasjoner, er gruver, arbeidsplasser under jord og i bergrom, tunnelarbeidsplasser og kraftstasjoner i fjellhaller og under jord.

Edelgassen radon har liten evne til å binde seg til andre stoffer, og radon kan derfor frigis fra bergartene i grunnen. Dette, sammen med den relativt lange halveringstiden til radon på 3,8 døgn, gjør at radon kan transporteres i bakken og finne veien inn i bergrom og lokaler under jord. Her kan konsentrasjonene bli svært høye.

I tunneler og gruver vil avdekking av nye geologiske strukturer, sprekkdannelser og bearbeiding av masser kunne øke radoninntrengingen. I lokaler under jord vil dessuten tilsig av grunnvann kunne frigjøre radongass og være en viktig radonkilde. Dårlig ventilasjon på arbeidsplassen kan være en medvirkende årsak til at radonnivåene blir høye ved arbeid under jord.

I tillegg kan arbeidet være fysisk tungt og medføre at arbeidstakeren puster raskere. Dette fører til økt inhalasjon av radon og radondøtre, som igjen øker stråledosen og risikoen.

Det finnes flere isotoper eller varianter av radon, og to av dem kan bidra til stråledoser. Som regel er det radon-222 som er den viktigste, og denne omtales gjerne bare som radon. I tillegg finnes også isotopen radon-220, som ofte kalles thoron. Thoron dannes fra grunnstoffet thorium og har kortere halveringstid enn radon. Også thoron danner datterprodukter med tilsvarende egenskaper som datterproduktene til radon, og i bergrom og andre områder med forhøyede thorium-konsentrasjoner kan også thoron være et problem.

Les om helserisiko ved eksponering for radon

Se krav i regelverket om vern mot radon

Anbefalte grenser og håndtering av radoneksponering

I regelverket er det ingen forskriftsfestede tiltaks- eller grenseverdier for radon på arbeidsplasser og -lokaler. Derimot er det krav om at arbeidsplassen skal være utformet og innredet slik at den enkelte arbeidstaker får tilfredsstillende beskyttelse mot stråling, samt at all stråleeksponering skal holdes så lav som praktisk mulig. For arbeidstakere som utsettes for andre strålekilder i tillegg til radon, bør også dette tas hensyn til i vurderingen av den samlede dosebelastningen.

Trinnvis tilnærming

For å vurdere om arbeidsmiljøet er fullt forsvarlig kan arbeidsgiver benytte anbefalt tiltaks- og grenseverdi for bygninger gitt av Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet anbefaler at radonnivået i inneluft bør holdes så lavt som praktisk mulig. Tiltak for å redusere nivået bør iverksettes dersom det overstiger tiltaksgrensen på 100 Bq/m3. Radonnivået bør uansett alltid være under grenseverdien på 200 Bq/m3. Grensene gjelder oppholdsrom og radonnivået er gitt som årsmiddelverdi.

Selv om det bør være et mål å oppfylle de generelle anbefalingene, kan dette for enkelte arbeidsplasser under jord være tilnærmet umulig. I slike tilfeller bør arbeidsgiver gjøre individuelle vurderinger for arbeidstakerne og sikre rutiner som medfører at radoneksponeringen holdes så lav som mulig. I tillegg er det behov for målinger av radoneksponeringen til arbeidstakerne. I tilfeller der arbeidstakere eksponeres for radon fra flere steder og i flere lokaler, er det den samlede eksponeringen som gjelder og eksponeringen fra de ulike lokalene legges sammen. Dette gjelder også dersom bare deler av arbeidstiden foregår i lokaler under jord.

En trinnvis tilnærming til å håndtere problematikken er anbefalt. Til hjelp i vurderingen om fullt forsvarlig arbeidsmiljø bør følgende anbefalinger benyttes:

Til hjelp i vurderingen om fullt forsvarlig arbeidsmiljø bør følgende anbefalinger benyttes:
Anbefalt grense: Radoneksponering Beskrivelse Omtrent tilsvarende radonnivå, forutsatt 1800 arbeidstimer

0,36 MBqh/m3

Tilsvarer eksponeringen for øvre generelt anbefalte grenseverdi.

200 Bq/m3

0,72 MBqh/m3

Øvre anbefalte grense for innredede arbeidsplasser og arbeidslokaler under jord.

400 Bq/m3

2,1 MBqh/m3

Øvre anbefalte grense for arbeid i bergrom, gruver, tunneler og andre uinnredede arbeidsplasser og arbeidslokaler under jord

1200 Bq/m3

Radoneksponering er gjennomsnittlig radonkonsentrasjon i luft ganget med oppholdstiden i timer. Enheten er Bqh/m3 (becquerel timer per kubikkmeter), men oftest benyttes MBh/m3 (mega becquerel timer per kubikkmeter) som er en million Bqh/m3

Eksempler på beregning av radoneksponering

Eksempel 1

En virksomhet har to arbeidslokaler, et under jord der radonnivået er 440 Bq/m3 og et over jord der nivået er 30 Bq/m3. Alle arbeidstakerne jobber 1/3 av tiden i det innredede lokalet under jord, og resten i lokalet over. Det er for øvrig gjort tiltak for å redusere radonnivået i begge lokaler til så lavt som praktisk mulig. Total arbeidstid i løpet av året er 1800 timer (h).

Den totale radoneksponeringen for de ansatte blir da:

Utregning av radoneksponering for ansatte. Illustrasjon.

Den totale radoneksponeringen i dette tilfellet blir 0,30 MBqh/m3, og ingen ytterligere tiltak behøves.

Eksempel 2

Grunnet ekstra vedlikeholdsarbeid planlegger virksomheten å la to arbeidstakere jobbe et år med hele arbeidstiden i lokalet under jord.

Den totale radoneksponeringen for de ansatte blir da:

Utrekning av radoneksponering. Illustrasjon.

Den totale radoneksponeringen i dette tilfeller blir 0,79 MBqh/m3, og anbefalt eksponeringsgrense for innredede lokaler under jord vil overstiges. 

Måling av radon ved arbeid under jord

Radonnivået på alle arbeidsplasser, også de under jord, bør være så lavt som praktisk mulig. For å sikre at dette er tilfellet, må radonmålinger utføres regelmessig. Arbeidsplasser og arbeidslokaler under jord kan være svært forskjellige, og målinger må tilpasses forholdene.

Målemetoder

Det finnes forskjellig typer måleutstyr. I hovedsak kan de deles i to ulike målemetoder, passive og aktive.

Les mer om hvordan du måler radon (dsa.no)

Måling i innredede arbeidslokaler under jord

Med innredede arbeidsplasser og -lokaler under jord menes underjordiske anlegg, magasiner, kraftverk i fjell etc. Radonnivået kan variere mye på kort sikt i slike lokaler, avhengig av ventilasjonsbetingelsene. I anlegg med tidsstyrt ventilasjon vil radonnivået typisk være høyere når ventilasjonen går redusert og lavere når ventilasjonen går normalt. Periodiske svingninger vil også forekomme. For eksempel kan radonnivået være høyere vår og høst forårsaket av innsig av grunnvann.

Målingene kan gjøres i to trinn:

Evaluering av tiltak

Etter tiltak bør radonnivået være så lavt som praktisk mulig og under den øvre anbefalte grenseverdien på 200 Bq/m3. Radonnivåene bør måles og vurderes regelmessig. Overstiger radonnivået 200 Bq/m3, kan den reelle radoneksponeringen arbeidstakeren blir utsatt for, beregnes.

Måling i tunneler, gruver og andre uinnredede arbeidsplasser og lokaler under jord

Tunneler og gruver kan ha svært varierende radonkonsentrasjoner på grunn av nye sprekkdannelser, avdekking av nye geologiske strukturer eller varierende inntrenging av grunnvann. Dette stiller spesielle krav til gjennomføring av radonmålinger.

Tunneler og gruver kan ha områder hvor det er mer stabile forhold, samtidig som nye bergrom skapes andre steder. I arbeidslokaler der det er stabile forhold, kan radon måles på samme måte som for innredede arbeidslokaler under jord. Men er forholdene mer ustabile, bør arbeidsgiver vurdere behovet for kontinuerlig overvåking enten gjennom stasjonære målinger eller ved bruk av personbårne målinger.

Målehyppighet

Radonnivået i et anlegg eller lokale kan endres over tid. Målinger bør derfor gjøres jevnlig.

Målerapport

Hensikten med en målerapport er å dokumentere målingene, resultater av målingene og de vurderinger som er gjort.

For stasjonære målinger bør rapporten inneholde:

  • Ansvarlig for måling
  • Navn og adresse på virksomhet hvor målingen ble gjennomført
  • Dato for når målingen ble startet og avsluttet
  • Målemetode, utstyr og plassering av dette
  • En skisse av arbeidsplassen og -lokalet hvor målepunktene er påtegnet, og arbeidsoppgavene som utføres i området er beskrevet
  • Antall ansatte på målestedet og oppholdstid per år i området
  • Beskrivelse av ventilasjonssystemet og ventilasjonen på målestedet
  • Beskrivelse av andre forhold av betydning, som for eksempel støv og røyk på målestedet
  • Resultater med målt radonkonsentrasjon i Bq/m3 og vurdering av resultatene

I tillegg bør det også dokumenteres hvilke radoneksponeringer (i MBqh/m3) de ansatte kan bli utsatt for, dersom arbeidsplassen eller -lokalet ikke oppfyller de generelt anbefalte grensene.

For personbårne målinger som spesielt gjelder arbeidstakere under jord, bør rapporten i tillegg inneholde:

  • Navn på arbeidstaker
  • Dato og tidspunkt for når målingen ble startet og avsluttet, samt arbeidstakers oppholdstid.
  • Målt radonkonsentrasjon, i Bq/m3
  • Beregnet individuell radoneksponering, i MBqh/m3

Måling av thoron

Ved arbeid under jord kan man også bli eksponert for thoron. Stråledosen fra thoron vil normalt være mye lavere enn fra radon, men i spesielle områder med thoriumrike bergarter kan thoron være den viktigste kilden til eksponering. I slike tilfeller bør thoronmålinger også utføres som stasjonære eller personbårne, enten med passive detektorer eller elektroniske instrumenter egnet for slike målinger. Ved bruk av sporfilm er prinsippet å benytte to sporfilmer samtidig, en lukket og en med åpninger i. Den store forskjellen i halveringstid til radon og thoron gjør at sporfilmen med åpninger i vil registrere både radon og thoron, mens den lukkede kun vil måle radon. Differensen mellom de to sporfilmene vil derfor gi thoronkonsentrasjonen. Målingene med tilhørende doseberegninger bør for øvrig følge internasjonale og anerkjente standarder og anbefalinger, samt være dokumenterte.

Måling av radondatterkonsentrasjon

I gruver, tunneler og andre uinnredede bergrom under jord kan ventilasjons- og støvforhold gjøre det nødvendig å måle konsentrasjonen av radondatterproduktene i luften for sikrere å kunne beregne stråledosen til arbeidstakerne. Slike målinger kan utføres på tilsvarende måte som målinger av radon, men med måleutstyr beregnet for radondattermålinger. Målingene med tilhørende doseberegninger bør følge internasjonale og anerkjente standarder og anbefalinger, samt være dokumenterte.

Tiltak

Arbeidsgiver har plikt til å gjennomføre tiltak der arbeidsmiljøet, med bakgrunn i kartlegging og risikovurdering, ikke er fullt forsvarlig. Eksponeringsnivåene kan i mange tilfeller være svært høye på arbeidsplasser under jord. Valg av tiltak for å redusere radonnivået på slike arbeidsplasser må vurderes individuelt for hver enkelt arbeidsplass eller ‑lokale. Det er viktig å forsøke å finne årsaken til den forhøyde radonkonsentrasjonen. Man må dessuten ta hensyn til hvorvidt arbeidsplassen er permanent eller midlertidig når valg av tiltaksløsning vurderes.

Det kan derfor være nødvendig å kreve spesielle tiltaksløsninger for å redusere konsentrasjonen, og i noen tilfeller kan det være vanskelig å få ned nivåene til lavere enn de anbefalte generelle grensene for radon i inneluft.  Da må også tiltak som redusert oppholdstid, vurderes for å begrense eksponeringen.

Krav i regelverket om vern mot radon

Risikokommunikasjon og informasjon

På arbeidsplasser som ikke oppfyller anbefalt tiltaksgrense og grenseverdi, og der det er identifisert arbeidstakere som kan få høy radoneksponering under jord, er informasjon særlig viktig.

Les mer om risikokommunikasjon og informasjon