Vernehansker

Vernehansker er personlig verneutstyr, som i mange tilfeller er nødvendig å bruke for å forebygge skader, enten det er skader på grunn av mekanisk påvirkning og/eller skadelig påvirkning fra kjemiske stoffer og sykdomsfremkallende mikroorganismer.

Arbeidsgiver må vurdere risikoforhold på arbeidsplassen og vurdere om det er behov for bruk av vernehansker. Når vernehansker er nødvendig, har arbeidsgiver ansvar for å sikre at hanskene gir god nok beskyttelse avhengig av bruk og bruksområdet.

Når er det behov for å bruke hansker?

Hansker har forskjellig formål, de skal for eksempel beskytte brukeren eller beskytte produktet. Ulike hansker har forskjellig evne til å beskytte mot ulike farer. Den mest effektive og pålitelige måten å forhindre skader og helseplager på arbeidsplassen er å utforme arbeidsprosessene slik at kontakten med farer unngås helt. Det betyr at faren fjernes og erstattes med arbeidsprosesser som ikke gir risiko for ulykker og skader for arbeidstakerne. Slik forebygges fare for skader med vernetiltak som omfatter virksomheten framfor individrettede tiltak.

Hvis det ikke er mulig eller tilstrekkelig å fjerne risiko helt, kan dere bruke hansker. Hanskebruk er ofte et mindre effektivt tiltak for å beskytte arbeidstakeren enn andre kontrolltiltak.

For å kunne velge riktig type hanske til ulike arbeidsoppgaver, må virksomhetene gjennomføre en risikovurdering. Hanskene som dere velger, må samsvare med det bruksområdet som hanskeleverandøren og hanskeprodusent har oppgitt. Når hansken for eksempel skal beskytte mot kjemikalier, må dere følge anbefalingene i tilhørende sikkerhetsdatablad (punkt 8). Søk råd hos leverandør dersom det er tvil om hvilken type hanske som er best egnet for deres bruk.

Bedriftshelsetjenesten har god kunnskap om forebygging av arbeidsrelatert sykdom og skade, og kan bistå med riktig risikovurdering og hanskevalg.

Hanskematerialer, egenskaper, størrelse og komfort

Avhengig av hva dere skal bruke hanskene til, har de forskjellig design, materiale og tykkelse. Hansker finnes i ulike materialer med ulike egenskaper, for eksempel:

  • Naturmaterialer: tekstil, skinn/lær, naturgummilateks og lignende. 
  • Syntetiske materialer: Nitril, vinyl/plast (polyvinylklorid (PVC), polyvinylalkohol (PVA), etylenvinylalkohol (EVOH), polyeten (PE), neopren, polykloropren, polyuretan, kevlar og lignende 
  • Metaller i brynjekonstruksjon 

Eksempler på hansker i ulike materialer og hvilke egenskaper de har

Merking av hansker og standarder

Alle vernehansker skal være merket med

  • produsentens navn eller varemerke
  • størrelse
  • CE-merke
  • eventuell utløpsdato
  • særskilt symbol
  • beskyttelsesnivå
  • EN-standard

CE-merke (Europeisk samsvarskomité)

CE-merket er produsentens måte å informere tilsynsmyndighetene om at de grunnleggende sikkerhetskravene er oppfylte. Det betyr at produsenten erklærer at disse kravene er ivaretatt, at produktet er sikkert og at dokumentasjon for dette er tilgjengelig. CE-merket sier imidlertid ikke noe om kvalitetsaspekter ved produktet. CE-merkingen skal stå på selve hansken og eller på emballasjen. 

EU-samsvarserklæring

Produsenten skal fremskaffe EU-samsvarserklæring sammen med personlig verneutstyr (PVU) i form av internettadressen der du kan laste erklæringen ned. 

Hvis ikke samsvarserklæringen er tilgjengelig med nettadresse, skal den være lagt ved bruksanvisningen. Bruksanvisningen og eventuelle merkinger skal være på norsk språk, og være tydelig, forståelig og leselig.

Hva betyr de ulike symbolene (piktogrammene) på vernehanskene?

Hansker som beskytter mot ulike eksponeringer

Informasjon og opplæring av arbeidstakere i hanskebruk

Arbeidsgiver skal gå gjennom bruken av hansker med jevne mellomrom og få tilbakemeldinger fra arbeidstakerne. Slik kan dere bidra til å kontrollere at hanskene fungerer som de skal. Heng opp informasjonsplakater på strategiske steder.