Forenklet undersøkelse

En forenklet undersøkelse bygger på den innledende vurderingen og bruker målinger for å vurdere om grenseverdier for konsentrasjon av kjemikalier i arbeidsatmosfæren vil kunne overskrides. 

Hensikten med en forenklet undersøkelse er å skaffe mer detaljert informasjon om arbeidstakernes eksponering enn hva en innledende vurdering kan gi.

Resultatene fra målingene brukes til å vurdere om eksponeringen vil kunne overskride grenseverdien. 

Planlegging, gjennomføring og analyse av måleresultatene fra en forenklet undersøkelse krever god yrkeshygienisk fagkompetanse.

En forenklet undersøkelse innebærer 3–5 målinger av eksponering for en gruppe av arbeidstakere med sammenliknbar eksponering (SEG). Med én måling menes én 8-timers eksponeringskartlegging.

Sammenlignbar eksponert gruppe (SEG)

Definisjon: Gruppe av arbeidstakere som utsettes for tilnærmet lik eksponering. Dette kan være tilfelle når arbeidstakerne utfører like arbeidsoppgaver med like materialer og prosesser, de utfører oppgavene på lik måte og med lik hyppighet.

Måleresultatene for hver SEG vurderes for seg. En SEG kan bestå av én eller flere arbeidstakere og samme arbeidstaker kan være med i flere SEG-er.

I tillegg til måleresultatene benytter man allerede innsamlet informasjon fra den innledende vurderingen. Dersom den innledende vurdering ikke er gjort, må man minimum hente inn informasjon tilsvarende steg 1 i Innledende vurdering, informasjonsinnhenting, før en forenklet undersøkelse gjøres. 

En forenklet undersøkelse gjennomføres på følgende måte: