Kan arbeidsgivere kreve vaksinasjonsstatus eller koronatesting av arbeidstakere?

Å spørre om arbeidstakerne er vaksinerte eller kreve at de tar koronatest (PCR- eller hurtigtest) er typiske kontrolltiltak under pandemien. Arbeidsgiver kan i utgangspunktet ikke kreve å få vite vaksinasjonsstatus eller kreve gjennomføring av testing. Å ta vaksine er frivillig og er ikke noe arbeidsgiverne kan pålegge arbeidstakerne.

Sist oppdatert: 14. februar 2022

Hva må arbeidsgiverne gjøre før de setter i verk kontrolltiltak?

Arbeidsgivere kan ikke innføre kontrolltiltak dersom de kan gjennomføre arbeidsmiljøtiltak som reduserer risikoen for smitte tilstrekkelig.

Arbeidsmiljøtiltak er for eksempel å

  • holde avstand til andre der det er mulig
  • bruke munnbind
  • bruke øyebeskyttelse

Kontrolltiltak er for eksempel å

  • spørre om vaksinasjonsstatus
  • kreve koronatesting

Arbeidsgiverne må først gjøre en risikovurdering i samarbeid med arbeidstakerne og de tillitsvalgte, før de setter i verk arbeidsmiljøtiltakene som skal redusere smitterisiko. Etter at disse arbeidsmiljøtiltakene er satt i verk, kan arbeidsgiverne fortsatt ha en risiko for smitte som gjør det nødvendig med kontrolltiltak.

Arbeidsgivere kan bare gjennomføre slike kontrolltiltak hvis det gjøres i samsvar med arbeidsmiljøloven kapittel 9.

Arbeidsgiverne skal drøfte tiltakene med tillitsvalgte

Dersom arbeidsgivere ser at det er behov for kontrolltiltak, skal de alltid sørge for å drøfte tiltakene med de tillitsvalgte. Dersom det ikke er tillitsvalgte i virksomheten, kan drøftingene gjennomføres med verneombud eller andre representanter for arbeidstakerne. Drøftingen skal skje så tidlig som mulig. De må sammen evaluere tiltakene jevnlig for å sikre at det fortsatt er behov for tiltakene.

Hva skal til for å gjennomføre kontrolltiltakene?

Arbeidsgivere må ha en særskilt god grunn til å spørre om arbeidstakerne er vaksinert eller kreve en koronatest. For å gjennomføre slike kontrolltiltak, må tiltakene oppfylle disse forutsetningene:

Tiltakene må

  • være egnet for å nå målene med tiltakene
  • være saklig ut fra hva arbeidsoppgavene til arbeidstakerne
  • ikke føre til en større belastning for arbeidstakerne enn nødvendig

Kan arbeidsgivere som må ivareta sårbare personer, spørre arbeidstakerne om vaksinasjonsstatus?

Enkelte arbeidsgivere har arbeidstakere som arbeider tett på personer som er sårbare ved koronasmitte, for eksempel i helsesektoren. Det er først og fremst personer i risikogruppene (fhi.no) som er sårbare ved smitte.

Arbeidsgivere må først kartlegge og risikovurdere arbeidet og deretter sette i verk generelle tiltak som reduserer smitte. I en del tilfeller vil risikoen da fremdeles være for høy, dersom uvaksinerte arbeidstakere arbeider tett på sårbare personer. Et slikt kontrolltiltak vil ha saklig formål og vanligvis være forholdsmessig. Arbeidsgiver kan dermed spørre arbeidstakerne om de er vaksinert.

Arbeidsgiver må alltid drøfte kontrolltiltaket med de tillitsvalgte.

Kan arbeidsgivere som må ivareta sårbare personer, kreve at uvaksinerte arbeidstakere tar koronatester?

Å kreve at uvaksinerte arbeidstakere tar koronatester forutsetter at arbeidsgiverne allerede har spurt arbeidstakerne om vaksinasjonsstatus. De arbeidstakerne som ikke ønsker å svare på spørsmålet, bør behandles som om de er uvaksinerte.

Dersom arbeidsgiver blir kjent med eller må anta at det er uvaksinerte arbeidstakere som arbeider tett på personer som er sårbare ved smitte, vil det ofte være behov for flere tiltak.

Når arbeidsmiljøtiltak ikke reduserer smitte nok, kan arbeidsgiver kreve gjennomføring av koronatest av de uvaksinerte. Et slikt kontrolltiltak vil ha saklig formål og vil vanligvis være forholdsmessig.

Arbeidsgiver må alltid drøfte kontrolltiltaket med de tillitsvalgte. Dere kan drøfte flere kontrolltiltak samtidig.

Ofte stilte spørsmål

Mer informasjon

Veileder om vaksinasjon av helsepersonell (helsedirektoratet.no)

Hvem blir regnet som fullvaksinert og beskyttet, og hva mener vi med risikogruppe? (fhi.no)