Verdensdagen for psykisk helse: gi 8 minutt til en kollega

Publisert 10.10.2024 - Lesetid: 2 min

Årets kampanje oppfordrer til å sette av 8 minutter til å snakke med en du bryr deg om, gjerne på jobb. Forskning viser at det gjør mer for helsa enn vi tror.

Kvinne og mann sitter i hver sin kontorstol i kontorlandskap og snakker sammen mens de smiler.

VERDENSDAGEN FOR PSYKISK HELSE: Årets kampanje legger vekt på å snakke sammen – også på jobb. FOTO: Arbeidstilsynet.

Kollegastøtte og lederstøtte er viktig for at vi skal ha det bra på jobb. Kampanjen oppfordrer til å snakke med en kollega. Det kan være en uformell prat over en kaffekopp på kontoret, på teams eller en telefonsamtale. Forskning viser at kun 8 minuttet på telefonen med en du bryr deg om, kan ha en betydelig effekt på både relasjonen og den psykiske helsa.

Visste du at...

•    Mer enn en tredjedel av alt sykefravær skyldes psykiske helseplager.
•    Fravær knyttet til psykiske lidelser og helseplager utgjorde nærmere 1,9 millioner tapte dagsverk bare i andre kvartal i år. 
•    86 000 personer opplever alvorlig mobbing på jobb hver måned.
•    De som er åpne om psykiske helseutfordringer i en jobbsøknad, får 27 prosent færre innkallinger til intervju.
•    Toppledere og ansatte som enten jobber for seg selv, hjemmefra eller eksternt i utlandet er mer utsatte for ensomhet i arbeidslivet.
•    Tilhørighet på jobb har mer å si for trivselen enn både lønn og anerkjennelse.

(kilde: verdensdagen.no)

Arbeidstilsynet markerer 

Arbeidstilsynet markerer dagen med stand i flere byer for å støtte opp om kampanjens budskap. I tillegg arrangerte Arbeidstilsynet sammen med NAV Arbeidslivssenter og Bergen Næringsråd den 2. oktober et frokostmøte i byen forbindelse med verdensdagen.

Stor skjerm på scene der det står

PSYKISK HELSE PÅ AGENDAEN: Arbeidstilsynet var med på å arrangere et frokostmøte i Bergen forbindelse med verdensdagen. Seksjonsleder Monica Varem Pettersen i rosa cardigan. FOTO: Arbeidstilsynet.

Seksjonsleder Monica Varem Pettersen sier hvorfor det er viktig at vi markerer denne dagen:

– For Arbeidstilsynet er dette temaet spesielt viktig fordi vi ser at det ikke alltid jobbes godt nok med risikofaktorene som påvirker psykisk helse på arbeidsplassene. Vi ser at psykisk helse ofte er et tabu, og vi har lyst til å bidra til å ufarliggjøre det. Psykisk helse handler om langt mer enn problemer. Det handler om å skape en god arbeidskultur der folk trives og mestrer sine oppgaver, sier Varem Pettersen.

Om verdensdagen

Verdensdagen inviterer til en felles innsats mot ensomhet og utenforskap. Målet med den nasjonale kampanjen er å øke kunnskap, forståelse og åpenhet om hva som styrker og svekker den psykiske helsa, og mobilisere til tiltak for den psykiske folkehelsa.

Skrevet av