Skal du skifte dekk? Velg smart

Publisert 18.10.2024 - Lesetid: 3 min

Det er en del aktører i bransjen som ikke følger lover og regler, og det fins åpenbart et marked for disse aktørene. Ikke la dekkskiftevirksomheter som bryter loven, sko seg på deg og din bil.

Person skifter hjul på personbil

Vær oppmerksom når du skifter dekk. Alle virksomheter som tilbyr dekkskift skal ha godkjenning.

– Selv om mange som driver med dekkskift følger lover og regler, er bilpleie og bilverksted en bransje hvor det er en del useriøse aktører som tjener penger på å ikke oppfylle krav som følger av lovverket. Det er viktig at du som forbruker velger seriøse aktører. Derfor bør du alltid betale med kort og be om kvittering, vurdere om prisen er FOR lav og sjekke om de har godkjenning. Alle virksomheter som tilbyr dekkskifte skal ha godkjenning fra Arbeidstilsynet eller Statens Vegvesen, sier Torgeir Moholt, avdelingsdirektør i Arbeidstilsynet.

Mange brudd

– Vi fant brudd i nesten 80 % av tilsynene vi har gjennomført siden våren 2023. Det er et høyt tall. Samtidig må jeg understreke at vi kontrollerer den delen av bransjen der vi mener det er størst sjanse for å finne lovbrudd. Treffprosenten viser at vi vurderer riktig, sier Moholt.

Dekkskifte er typisk sesongrelatert, derfor er det høy aktivitet i korte perioder. Høyintensive perioder, stor grad av utenlandske arbeidstakere, som er mer sårbare for utnyttelse, og ofte lave krav til formell kompetanse øker risikoen for a-krim og useriøsitet.

– Vi avdekker ofte brudd på regelverket knyttet til registrering av arbeidstid, overtid, arbeidsavtaler, verneutstyr og opplæring i bruk av kjemikalier. Det er også mange virksomheter som ikke har godkjenning, sier Moholt. – Da vurderer vi alltid å gi overtredelsesgebyr.

Arbeidstilsynet gjennomfører også tilsyn sammen med andre etater, som Statens Vegvesen og i det tverretatlige a-krimsamarbeidet som også politiet, NAV og Skatteetaten er en del av.

Hvorfor er dette viktig for forbrukere?

Å skifte dekk hos noen som bryter lover og regler, kan ha flere konsekvenser, både for deg som forbruker og for ansatte i virksomheten.

– Det er selvsagt en risiko ved å la useriøse virksomheter reparere bilen, gjøre dekkskift eller lignende. Arbeidet kan være mangelfullt utført, det kan medføre en alvorlig risiko på vegen, og du har ingen garanti dersom noe går galt, sier Moholt.

Useriøse aktører tjener på å bryte med lover og regler, for eksempel ved å ikke betale inn skatt eller å la være å betale for overtidsarbeid.

– Hvis du kjøper tjenester fra useriøse aktører, risikerer du å bidra til at arbeidsgiver tjener penger på arbeidstakernes bekostning. Det slår tilbake både på oss som forbrukere og samfunn, og det gjør det vanskeligere for seriøse aktører i markedet, sier Torgeir Moholt.

Tips til hva du bør se etter når skal skal skifte dekk 

  • Sjekk om prisen er usannsynlig lav.
  • Undersøk om virksomheten har godkjenning.
  • Betal med kort og be om kvittering.

Se handlehvitt.no for flere tips og råd.

Finn godkjente virksomheter i ditt område.