Rett til permisjon frå jobben for å pleie nærståande

Publisert 08.10.2024 - Lesetid: 2 min

Mange er ikkje kjende med at dei har rett på fri frå jobb for å ta vare på sjuke familiemedlemmer. Og dersom den du pleier, er ein nærståande som er i sluttfasen av livet, har du rett til permisjon i inntil 60 dagar.

Fotografi av en eldre dame, ser bare munnen og halsen hennes mens en person som står holder henne i hånden

PERMISJON FOR Å GI NØDVENDIG OMSORG TIL FAMILIEMEDLEM. Dersom du gir nødvendig omsorg til nære familiemedlem, har du rett til permisjon.  FOTO: Arbeidstilsynet.

Arbeidstakarar kan i periodar ha behov for permisjon frå jobb for å kunne gi omsorg til eit familiemedlem. Arbeidsmiljølova gir rett til permisjonar og redusert arbeidstid for å vareta bestemde omsorgsoppgåver. 

Les meir på våre sider om permisjon for å gi pleie og omsorg til nærståande (arbeidstilsynet.no).

Rett til fri i inntil ti dagar kvart kalenderår

Arbeidstakarar har rett til fri i inntil ti dagar kvart kalenderår for å yte nødvendig omsorg til foreldre, ektefelle, sambuar eller registrert partnar. Arbeidstakar kan også ha rett til permisjon for å gi nødvendig omsorg til barn over 18 år som er kronisk sjuke eller som har ei funksjonshemming. Retten til permisjon er avgrensa til ti dagar same kor mange ein har omsorg for.

Rett til fri i inntil 60 dagar for omsorg på slutten av livet 

Arbeidstakarar som pleier nærståande i heimen i sluttfasen av livet, har rett til permisjon i inntil 60 dagar. Vilkåret for permisjon er at pleia av den nærståande skjer i heimen, og ikkje på ein institusjon. 

Rett til permisjon gir ingen automatisk rett til pengestøtte  

Retten til permisjon gir ingen samtidig rett til lønn eller økonomisk kompensasjon. Likevel kan arbeidstakarar som har permisjon etter reglane i arbeidsmiljølova, ha rett til ytingar etter folketrygdlova. Dei kan også ha krav på lønn etter avtale med arbeidsgivaren eller som følge av tariffavtalar. Slike avtalar og rettar er ikkje lovfesta i arbeidsmiljølova.  

Les meir om retten til pengestøtte (nav.no).     

Skrevet av