SYK AV STRESS: - Kreft og stressrelaterte sykdommer er årsaken til de aller fleste arbeidsrelaterte dødsfallene, sier Ingvill Kvernmo, direktør for Arbeidstilsynet. FOTO: Arbeidstilsynet
I 2019 var det 11 730 arbeidsrelaterte dødsfall i de nordiske landene, hvorav kun 143 dødsfall skyldtes arbeidsulykker (én prosent). De resterende 99 prosentene var knyttet til arbeidsrelaterte sykdommer.
– Arbeidsulykker er tragisk, og de krever umiddelbar oppmerksomhet, men de utgjør bare 1-2 prosent av alle arbeidsrelaterte dødsfall i de nordiske landene. Kreft og stressrelaterte sykdommer er årsaken til de aller fleste dødsfallene, sier Ingvill Kvernmo, direktør for Arbeidstilsynet.
Her kan du lese rapporten: “Work today and in the future Part three: Work-related fatalities, diseases and costs in the Nordic countries”
Redusert livskvalitet
I tillegg til antall dødsfall i arbeidslivet, ser rapporten også nærmere på omfanget av antall år med redusert livskvalitet på grunn av ulykker og sykdom forårsaket av jobb.
– Mange sykdommer utvikler seg over lang tid og er mindre synlige, men kan få svært store konsekvenser for den det gjelder, sier Kvernmo.
Kvernmo viser blant annet til sykdommer som skyldes langvarig eksponering for helseskadelige kjemikalier, samt både fysiske og psykososiale faktorer i arbeidsmiljøet.
Øker innsatsen innen kreftfremkallende kjemikalier
På en nordisk tilsynskonferanse i november diskuterte de nordiske arbeidstilsynene hvordan ressursene bør brukes for å øke fokuset på å forebygge sykdom i arbeidslivet.
Ifølge rapporten retter både arbeidstilsynene, media og andre aktører i arbeidslivet fremdeles mye oppmerksomhet mot å forebygge arbeidsulykker.
– Det gjelder også for oss i Arbeidstilsynet i Norge. Vi vil bruke kunnskapen fra denne rapporten, sammen med våre andre erfaringer og kunnskapsunderlag, når vi skal prioritere innsatsen vår fremover. For 2025 – 2029 har vi nå tre hovedprioriteringer når det gjelder forebyggende arbeid. De tre er eksponering for kreftfremkallende kjemikalier, arbeidsrelaterte muskel-, skjelett- og psykiske plager, og arbeidsrelaterte ulykker, sier Kvernmo.
Hun understreker at det er viktig å formidle funnene i rapporten til partene i arbeidslivet og beslutningstakere, slik at kunnskapen kan være et bidrag i strategier og til å balansere ressursbruken på ulykkesoppfølging og sykdomsforebygging.
– Forebygging av arbeidsulykker er fortsatt viktig, men vi må utvide perspektivet. Vi må erkjenne at arbeidsrelaterte sykdommer, og særlig de som utvikler seg over lang tid, påvirker helsa til arbeidsstyrken vår i Norge, sier Kvernmo.
Les mer
Tidligere rapporter i samme rapportserie:
Om rapporten
Rapporten er den tredje i en serie fra Nordic Future of Work-gruppen, som ser på ulike løsninger for fremtidens arbeidsmiljø og sikkerhet.
Hensikten med rapporten er å få bedre kunnskapsgrunnlag, for å kunne vurdere om nåværende forebyggende tiltak, spesielt fra arbeidstilsynene, er rettet mot de viktigste arbeidsmiljø- og sikkerhetsutfordringene i Norden
Rapporten er bestilt av direktørene for de nordiske arbeidstilsynene, og den ble presentert under en konferanse for de nordiske arbeidstilsynene i november.