SÆRLIG UTSATT FOR ARBEIDSULYKKER: Næringsmiddelindustrien er én av de mest ulykkesutsatte industriene. Foto: Colourbox.
Industri består av mange ulike næringer som har et bredt spekter av arbeidsplasser og risikoforhold. Tidligere har vi kun hatt oversikt over antall arbeidsulykker for industrien samlet gjennom statistikkbanken til Statistisk sentralbyrå. I forbindelse med denne rapporten har vi bestilt ulykkesstatistikk på næringsnivå fra SSB. I tillegg har vi brukt opplysninger fra ulykker som er meldt til Arbeidstilsynet.
Les hele rapporten her: Rapport om arbeidsulykker i industrinæringene (PDF)
Gjennomgangen viser at følgende næringer i industrien er særlig utsatt for arbeidsulykker og arbeidsskadedødsfall:
• Trelast- og trevareindustri
• Mineralproduktindustri
• Metallvareindustri
• Maskinreparasjon og -installasjon
• Næringsmiddelindustri
Ulykkene skjer ofte i forbindelse med rengjøring eller vedlikehold
En fellesnevner blant ulykkene som meldes til Arbeidstilsynet, er alvorlige klem- og kuttskader som oppstår i forbindelse med arbeid med og ved maskiner. Ulykker med maskiner går igjen i flere næringer.
– Det er flere eksempler på at hansker eller klær hekter seg fast i bevegelige eller roterende deler, slik at hender eller armer kommer i klem eller får kuttskader. Flere arbeidsulykker har skjedd mens man fjerner rester eller annet som har kilt seg fast, og maskinen samtidig er i gang, sier avdelingsdirektør i Arbeidstilsynet, Monica Seem.
AVDELINGSDIREKTØR I ARBEIDSTILSYNET: Monica Seem. Foto: Arbeidstilsynet.
Ulykkene skjer ofte i avvikssituasjoner, enten i forbindelse med rengjøring eller ulike typer vedlikeholdsarbeid mens arbeidet eller produksjonen fortsatt pågår.
I en landsomfattende tilsynsinnsats kontrollerer Arbeidstilsynet nå om industrivirksomheter gjør nok for å forebygge ulykker ved vedlikehold.
Les mer: Vil bidra til færre skader ved vedlikeholdsarbeid
Fallulykker er også en vanlig ulykkestype i industrien. Ulykkene skjer for eksempel ved arbeid i stige, trapp eller lignende under montering, reparasjon, service og vedlikehold. Og de skjer både i egne produksjonslokaler, i verksteder eller hos kunder.
– Vi ser også at det skjer ulykker i forbindelse med håndtering, forflytning, lasting og lossing av varer, materialer, utstyr og lignende. Da er det gjerne snakk om klemskader eller støt eller treff av gjenstander, sier Seem.
Risikovurder også uplanlagte situasjoner
– Gjennomgangen av ulykker i industrien viser at virksomhetene bør ta høyde for mulige avvik og feil, og sørge for at arbeidstakerne vet hva de skal gjøre når arbeidet ikke går som planlagt, sier avdelingsdirektør Monica Seem.
Også tidligere analyser av ulykker har vist samme tendens, nemlig at ulykkene ofte skjer i forbindelse med avvikssituasjoner.
– Oppgaver som vedlikehold og renhold bør kartlegges og risikovurderes på lik linje med «normal produksjon», sier Seem.