– Kunne ønske flere arbeidsgivere så verdien av verneombud

Publisert 22.10.2024

«Verneombudet fikk stoppet arbeid med farlige og etsende kjemikalier i rengjøringsprodukter som ble brukt uten verneutstyr. Bedriften fikk veiledning av leverandøren, og gikk over til å kjøpe mindre farlige produkter.»
Dette er ett av eksemplene vi fikk inn, da vi spurte etter historier som verneombudene har fått til.

Bilde av en byggeplass, en mann og en kvinne peker på noe i luften. De har på vernehjelm og refleksvester fra Arbeidstilsynet

VISSTE DU...? Når Arbeidstilsynet kommer på tilsyn, skal verneombudet fra virksomheten delta i tilsynet. FOTO: Arbeidstilsynet.

Hva bidrar verneombudet til?

  • De gjennomfører vernerunder for å avdekke farer.
  • De gir råd og bistår ved planlegging og innføring av HMS-tiltak.
  • De sjekker at arbeidsmiljølovgivningen blir fulgt.
  • De kan stanse arbeid som utgjør umiddelbar fare for liv og helse.

I uke 43 feirer vi verneombudets dag. Tidligere måtte alle virksomheter som hadde over 10 ansatte, ha verneombud. Men tidligere i år ble tallet nedjustert til 5.

– Det betyr at lovgiverne ser verdien av hvor viktig verneombudet er, sier Øystein Eriksen som er hovedverneombud i Arbeidstilsynet. 

– Hvorfor trenger vi verneombud på arbeidsplassene? 
– Det er nok ulike meninger om det, men mange arbeidstakere syns det er vanskelig å gå direkte til ledelsen. Og det kan jeg forstå, derfor er det kjekt med en som står mer nøytralt og som kan ta saken videre. Ofte er det sånn at det som gagner en person, gjerne gagner flere. 

Mann med briller ser inn i kamera

HOVEDVERNEOMBUD I ARBEIDSTILSYNET: Øystein Eriksen. FOTO: Privat.

– Verneombud kan stanse arbeid hvis liv eller helse står i fare. Har du noen gang vært borti det selv? 
– Ja, måtte selv bruke den makta da jeg var verneombud på et hotell. Gassovnen vi brukte ble så dårlig etter hvert, at det var livsfarlig å bruke den. I en gassovn er det noen kamre gassen skal gjennom, som med tiden ikke fungerte som de skulle. Det endte med at hver gang man tente på ovnen, ble man først slått i bakken for så å nærmest bli kastet i taket av flammer. Det var rett og slett en mini-eksplosjon når man tente den på. Jeg stanset bruken av ovnen med umiddelbar virkning, hvorpå direktøren kom løpende, for dette tapte vi penger på. Men jeg viste til at problemet hadde pågått lenge, vi hadde meldt fra flere ganger og i tillegg fikk vi medhold av leverandør og mekaniker som hadde forsøkt å fikse ovnen mange ganger. 

– Skjønte direktøren alvoret da?
Ja, det gjorde han. Han poengterte at dette skulle kjøkkensjefen ha stansa for lenge siden. Men det er gjerne det som blir oppgaven til verneombudet: å gjøre den jobben ledelsen burde ha gjort. Enten fordi de ikke tør, eller fordi man risikerer å tape så mye penger. Oppgaven til verneombud er å kontrollere og påse at arbeidsmiljøloven blir fulgt. Ved brudd på loven skal arbeidsgiver varsles, og arbeidsgiver har ansvaret for å sette inn nødvendige tiltak.

–  Ser arbeidsgivere verdien av verneombud?
Ikke alle, og særlig dette med å få satt av tid til å gjøre arbeidet. Man har jo sin vanlige jobb, og så får man vervet oppå der igjen. Jeg skulle ønske flere arbeidsgivere så verdien av å gi mer tid til å utøve vervet. Det blir ofte en skvis som går utover vervet. På kort sikt koster det penger, men på lang sikt lønner det seg fordi du kan avverge de store katastrofene.

Historier vi har fått inn på hva verneombud har oppnådd:

  • Verneombud på et gatekjøkken gjorde oppmerksom på fare for skli og fall på glatt gulv. Leder ordnet med sko med antisklisåle til alle ansatte, og bedriften forbedret rengjøringsrutinene sine.
  • Verneombud stoppet arbeid med farlige og etsende kjemikalier (rengjørinsgprodukter) uten verneutstyr. Bedriften fikk veiledning av leverandøren for sine produkter, og gikk over til å kjøpe mindre farlige produkter.
  • Nyvalgt verneombud klarte å få på plass faste personalmøter, noe som forbedret både kommunikasjonen, informasjonsflyten og arbeidsmiljøet.
  • Verneombudet og tillitsvalgt fikk arbeidsgiver til å spandere lunsj en gang i måneden på alle ansatte, mot at verneombud, tillitsvalgt og ledelse hadde et felles informasjonsmøte.
  • Verneombudet fikk på plass avlastningsmatter på kjøkkenet og avlastningskrakk i resepsjonen, som kan redusere muskel- og skjelettplager. 
  • En sommer det var veldig varmt, fikk verneombudet på plass vifter i alle avdelinger samt tilgang på vann til de som ikke hadde det i umiddelbar nærhet.