-
Sikker stans av maskiner - «lås og merk»
«Lås og ... «Lås og merk» - lockout/tagout - er en metode for sikkert vedlikehold. Den sikrer at maskinen er tømt ... tømt for energi og at den er låst og merket så lenge vedlikeholdet pågår.
-
Send og motta post
Skal du sende informasjon til ... Arbeidstilsynet? Finn ut hvordan du kan sende oss brev og dokumenter.
-
Krav til arbeidslokaler og arbeidstøy i ambulansetjenesten
tilrettelegges og utformes på grunnlag av arbeidsoppgavene, den enkelte arbeidstaker og spesielle risikoforhold ... risikoforhold. I ambulansestasjoner er smitte et slikt spesielt risikoforhold. Arbeidstakere i ambulansetjenesten
-
Ansvar, rettigheter og roller i varslingssaker
involvere flere personer med ulike roller. Ansvar og rettigheter til de involverte er også forskjellig ... rollene som er mest vanlig i en varslingssak. Ansvar, rettigheter og roller i varslingssaker Svartjenesten
-
Anleggsskolens innspill på forslag om retningslinjer for fjernundervisning av modul 2 fra sertifisert virksomhet
Opplæring i dagens form kom som en konsekvens av behovet for strukturert gjennomføring av sikkerhetsopplæring ... kran og maskin. Dette for å forhindre uhell, sykdom og alvorlig arbeidsulykker på personer og maskiner/utstyr
-
Arbeidstid
Hva er normal arbeidstid? Sjekk hvor mye du kan jobbe, hvor mange og lange pauser du har rett på ... hvor mye du kan jobbe, hvor mange og lange pauser du har rett på og hvor mye fri fra jobb du skal ha.
-
Ansettelse
Hovedregelen for ansettelse er fast, men loven åpner for midlertidige ... ansettelser. Ansettelsesforholdet skal alltid formaliseres i en skriftlig arbeidsavtale.
-
Forskrift om helse og sikkerhet ved landboring
FOR-1998-09-17-982 1998-09-17 Forskrift om helse og sikkerhet i forbindelse med boringsrelatert utvinningsindustri ... FOR-2015-12-08-1892 Forskrift om helse og sikkerhet ved landboring Arbeids- og inkluderingsdepartementet lov/1971-05-21-47/§37
-
Forskrift om helse og sikkerhet i eksplosjonsfarlige atmosfærer
om helse og sikkerhet i eksplosjonsfarlige atmosfærer FOR-2018-12-20-2210 Forskrift om helse og sikkerhet ... sikkerhet i eksplosjonsfarlige atmosfærer Arbeids- og inkluderingsdepartementet 2003-07-11 lov/1929-05-24-4/§2
-
Kjemikalier
Helserisikoen ved eksponering fra kjemikalier avhenger ... av hvilke farlige egenskaper kjemikalet har og hvor mye og hvor lenge man eksponeres for dem.
-
Renholdsregisteret
Renholdsregisteret gir en oversikt over godkjente ... renholdsvirksomheter som lovlig kan selge renholdstjenester i Norge. Arbeidstilsynet organiserer ordningen.
-
Privatpersoner og arbeid med asbest
Arbeidstilsynet fraråder privatpersoner å sanere asbest inne i hus. ... Arbeidstilsynet fraråder privatpersoner å sanere asbest inne i hus. Utvendig sanering kan gjennomføres hvis man følger
-
Maler for arbeidsavtale
Arbeidstilsynet tilbyr en standard ... arbeidsavtale som dekker minstekravene til innholdet i en arbeidsavtale.
-
Omstilling
Arbeidsgiver skal kartlegge konsekvenser ved omstilling. Ved omstilling stiller Arbeidsmiljøloven krav til informasjon, ... Arbeidsmiljøloven krav til informasjon, medvirkning og kompetanseutvikling.
-
Bruk av personløfter (lift)
Lifter er tryggere enn for ... eksempel en stige. Likevel kan lifter gi utfordringer og risikoer.
-
Utsendte arbeidstakere på arbeidsoppdrag i Norge
De som sendes til Norge for å utføre et arbeidsoppdrag har i hovedsak like rettigheter ... sendes til Norge for å utføre et arbeidsoppdrag har i hovedsak like rettigheter som norske arbeidstakere
-
Tillitsvalgt
En tillitsvalgt er gjerne valgt av medlemmer i en større eller mindre fagforening for å være ansattgruppens
-
Gravearbeid
Arbeid i dype grøfter er særlig farlig arbeid. Sjekk hva som er kravene for gravearbeid.
-
Innleie av arbeidskraft fra bemanningsforetak
Finn ut hvilke plikter dere som innleier har opp mot bemanningsforetak (bemanningsbyrå) ... opp mot bemanningsforetak (bemanningsbyrå) og arbeidstaker, og hvilke regler som gjelder for lovlig innleie
-
Metoder for måling av forurensninger i arbeidsatmosfæren
Det er prøvetakings- ... Det er prøvetakings- og analysemetoder for de fleste stoffer som har en fastsatt grenseverdi. Metodene ... Metodene er tilpasset blant annet type stoff, form og størrelse.
Førebygg ulykker med rett bruk av personløftar
Nyhet
Dei siste åra har det blitt vanlegare å bruke personløftar (lift) til arbeid i høgda. Men det er risikofylt arbeid, og årleg får Arbeidstilsynet 3 til 4 ulykkesmeldingar etter bruk av slike liftar. Ulykkene er ofte svært alvorlege, og nokre gonger også med dødeleg utfall.
Publisert 16.04.2024
Lesetid: 3 min
Arbeidsulykker i industrien: skjer ofte under vedlikehold
Nyhet
Hvert år skjer det over 2400 arbeidsulykker i industrien. I en ny rapport har Arbeidstilsynet for første gang gått gjennom hvilke næringer som er mest utsatt, og hvilke ulykker som skjer oftest.
Publisert 13.11.2024
Lesetid: 3 min
28 arbeidsskadedødsfall i 2020
Nyhet
Foreløpige tall fra Arbeidstilsynet viser 28 arbeidsskadedødsfall i det landbaserte arbeidslivet i 2020, fordelt på 27 ulykker. Til tross for et annerledes år, der koronapandemien har preget arbeidslivet i stor grad, holder antall arbeidsskadedødsfall seg på samme nivå som vi har sett de senere årene.
Publisert 04.02.2021
Lesetid: 5 min
Mange arbeidsskadedødsfall i bygg og anlegg
Nyhet
Etter historisk få arbeidsskadedødsfall i 2018, var det i 2019 en økning i arbeidsrelaterte dødsfall innen bygge- og anleggsnæringen. I en fersk rapport trekkes farlige handlinger, mangler ved operativ ledelse og manglende risikostyring frem som de hyppigste årsakene til arbeidsulykker i bygg og anlegg.
Publisert 05.11.2020
Lesetid: 4 min
31 personer døde på jobb i 2021
Nyhet
30 menn og én kvinne omkom på jobb i fjor. – Antall arbeidsskadedødsfall de siste fem årene har vært på et historisk lavt nivå, men nå ser vi dessverre en tendens til at det øker igjen, sier direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim.
Publisert 03.02.2022
Lesetid: 6 min