-
Vold og trusler på arbeidsplassen
med eksempler på vold og trusler i arbeidet. Mange blir utsatt for vold og trusler i jobben. Arbeidsgiver ... Arbeidsgiver skal forebygge vold og trusler og ha en plan for å følge opp arbeidstakere som blir utsatt.
-
Samarbeid for sikkerhet i bygg og anlegg (SfS BA)
I 2013 tok byggenæringen initiativ til å etablere et bransjeovergripende samarbeid for å få ned antall ... antall ulykker i næringen. Prosessen munnet ut i et «HMS-Charter for en skadefri bygge- og anleggsnæring» som
-
Forskrift om HMS-kort på bygge- og anleggsplasser
på bygge- og anleggsplasser FOR-2023-12-18-2278 Forskrift om HMS-kort på bygge- og anleggsplasser Arbeids- ... Arbeids- og inkluderingsdepartementet 2007-04-02 lov/2005-06-17-62/§1-4, lov/2005-06-17-62/§4-1, Norge
-
Nanomaterialer og arbeidsmiljø
Det kan være en sammenheng mellom eksponering ... for kjemikalier i nanomaterialer og helseskader. Arbeidstilsynet anbefaler forebyggende tiltak.
-
Oppfølging av sykmeldte
I sin oppfølging av sykmeldte ... I sin oppfølging av sykmeldte skal arbeidsgiver sammen med arbeidstaker lage oppfølgingsplan og ha dialogmøte ... dialogmøte. Arbeidsgiver skal også forebygge sykefravær.
-
Graviditet og arbeidsmiljø
I forbindelse med svangerskap er det flere arbeidsmiljø kan skade fertiliteten, fosteret og den gravide ... gravide. Arbeidsgiver skal forebygge skade før, under og etter svangerskap.
-
Arbeidsrelaterte psykiske plager
Psykiske plager fører til sjukefråvær fråfall i arbeidslivet. Sjå ... sjukefråvær fråfall i arbeidslivet. Sjå kva du kan gjere for å førebygge psykiske plager og kva som kan vere
-
Plantevernmidler
Plantevernmidler kan inneholde farlige kjemikalier ... inneholde farlige kjemikalier og utgjøre en helserisiko. Det er viktig med forebyggende tiltak ved håndtering ... håndtering, avfallsbehandling og lagring.
-
Krav til fysisk arbeidsmiljø i brannstasjonar
I dette intervjuet ser vi brannmester Frode Lie i Bergen brannvesen, kjent fra NRK-serien 110, selv fortelle ... sine erfaringer og hvilke forebyggende tiltak som er avgjørende for å unngå kreftrisiko i yrket.
-
Hvor kan det finnes asbest?
Asbest ble brukt i bygg frem til 1985. Få oversikt over hva som kan inneholde asbest.
-
Arbeid i tank
Ved arbeid i tank er det blant annet risiko for kvelning som følge av manglende oksygen, eksponering ... for helsefarlige gasser, brann og eksplosjoner. Arbeidsgiver skal forebygge dette.
-
Om byggherreforskriften
Byggherreforskriften beskriver pliktene som byggherren har gjennom hele bygge- eller anleggsprosessen ... skal sikre at sikkerhet, helse og arbeidsmiljø på bygge- eller anleggsplassen blir ivaretatt. Manglende koordinering
-
Arbeidsrelaterte muskel- og skjelettplager
Muskel- og skjelettplager er den vanligste årsaken til sykefravær og frafall fra arbeidet. Plagene kan ... ulike årsaker. For å forebygge muskel- og skjelettplager må dere kartlegge og ta tak i risikofaktorer på
-
Detaljert undersøkelse
Guideside: I en detaljert undersøkelse gjøres flere målinger for å kartlegge og vurdere eksponering for
-
Avvik og avvikshandtering
Alle verksemder skal ha rutinar for å avdekke, rette opp og førebygge avvik ... rutinar for å avdekke, rette opp og førebygge avvik frå helse-, miljø- og sikkerheitslovgivinga (HMS-lovgivinga)
-
Røyk- og kjemikaliedykking
kjemikaliedykking, skal organisere og legge til rette for at sikkerheten blir ivaretatt i enhver situasjon der dette ... brukes. Dette skal inngå i det systematiske helse-, miljø og sikkerhetsarbeidet i virksomheten.
-
Risikofylt arbeid
Risikofylt arbeid Her finner du mer informasjon om ulike typer risikofylt arbeid og hvordan du ... typer risikofylt arbeid og hvordan du kan jobbe for å unngå skader, ulykker og eksponering for farlige
-
Lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter
Offentlige innkjøpere skal stille krav til lønns- og arbeidsvilkår i sine kontrakter, ... innkjøpere skal stille krav til lønns- og arbeidsvilkår i sine kontrakter, og følge opp at det etterleves.
-
Statistikk over arbeidsskadedødsfall
Arbeidstilsynet registrerer arbeidsskadedødsfall i det landbaserte arbeidslivet i Noreg. Her finn du statistikk om ... sidevelgaren nedst i vindauget for utfyllande statistikk. Vi anbefaler å vise statistikken i fullskjermvising
-
Sikkerheita til barn og andre ved byggearbeid
arbeidsmiljølova og forskriftene til lova berre gjeld for personar som er i arbeid. Publikum, som barn og andre ... forbipasserande, er dermed ikkje inkluderte i sikkerheitsføresegnene i lova. Sikkerheit overfor andre fell inn
Førebygg ulykker med rett bruk av personløftar
Nyhet
Dei siste åra har det blitt vanlegare å bruke personløftar (lift) til arbeid i høgda. Men det er risikofylt arbeid, og årleg får Arbeidstilsynet 3 til 4 ulykkesmeldingar etter bruk av slike liftar. Ulykkene er ofte svært alvorlege, og nokre gonger også med dødeleg utfall.
Publisert 16.04.2024
Lesetid: 3 min
Arbeidsulykker i industrien: skjer ofte under vedlikehold
Nyhet
Hvert år skjer det over 2400 arbeidsulykker i industrien. I en ny rapport har Arbeidstilsynet for første gang gått gjennom hvilke næringer som er mest utsatt, og hvilke ulykker som skjer oftest.
Publisert 13.11.2024
Lesetid: 3 min
28 arbeidsskadedødsfall i 2020
Nyhet
Foreløpige tall fra Arbeidstilsynet viser 28 arbeidsskadedødsfall i det landbaserte arbeidslivet i 2020, fordelt på 27 ulykker. Til tross for et annerledes år, der koronapandemien har preget arbeidslivet i stor grad, holder antall arbeidsskadedødsfall seg på samme nivå som vi har sett de senere årene.
Publisert 04.02.2021
Lesetid: 5 min
Mange arbeidsskadedødsfall i bygg og anlegg
Nyhet
Etter historisk få arbeidsskadedødsfall i 2018, var det i 2019 en økning i arbeidsrelaterte dødsfall innen bygge- og anleggsnæringen. I en fersk rapport trekkes farlige handlinger, mangler ved operativ ledelse og manglende risikostyring frem som de hyppigste årsakene til arbeidsulykker i bygg og anlegg.
Publisert 05.11.2020
Lesetid: 4 min
31 personer døde på jobb i 2021
Nyhet
30 menn og én kvinne omkom på jobb i fjor. – Antall arbeidsskadedødsfall de siste fem årene har vært på et historisk lavt nivå, men nå ser vi dessverre en tendens til at det øker igjen, sier direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim.
Publisert 03.02.2022
Lesetid: 6 min