Brudd på arbeidstidsbestemmelsene i Arbeidstilsynet

Publisert 10.11.2020 - Lesetid: 1 min

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi skal følge reglene om arbeidstid, og vi har vi gitt oss selv samme pålegg som vi ville gjort hos andre virksomheter dersom vi hadde funnet denne type brudd. Vi har gjennomført en rekke tiltak for å unngå brudd på regelverket fremover. Vi tar dette svært alvorlig, sier direktør i Arbeidstilsynet Trude Vollheim.

NRK har tirsdag 10. november omtalt brudd på arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven hos Arbeidstilsynet. Bakgrunnen for saken er en oversikt over varsel om mulige brudd på reglene om arbeidstid i Arbeidstilsynet, hentet ut fra vårt tidsregistreringssystem SAP. Denne oversikten har NRK fått innsyn i.

Nye rutiner for å følge opp og forhindre brudd

– Systemene og rutinene vi hadde før ga ikke god nok oversikt. Derfor har vi innført nye rutiner som skal gi oss den oversikten vi trenger for å forebygge brudd, sier Vollheim.
I tillegg til nye rutiner for oppfølging av arbeidstid, har vi blant annet gjennomført opplæring av ledere og ansatte og vi har hatt fokus på arbeidstid gjennom et etikkprogram. 
– Antallet brudd har gått betydelig ned. Vi er ikke i mål, men utviklingen går i riktig retning, og vi fortsetter arbeidet mot null brudd, sier Vollheim.

Fleksibelt regelverk

Reglene om arbeidstid er fleksible, og det er fullt mulig å unngå brudd.
– Vi er opptatt av at alle virksomheter, inklusive oss selv, skal ha de systemene og rutinene som er nødvendig for å forebygge og følge opp brudd, sier Vollheim.